Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютна лихоманка на міжбанку? Що відбувається з доларом та євро 9 лютого

Міжбанк мало не визначально впливає на формування вартості української національної валюти

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс валют на міжбанківському ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вранці, 9 лютого, стандартно відкрилися торги по долару та євро. В перші години активність була незначною, великих угод не спостерігалося, проте станом на 11:00 попит на американську валюту почав значно перевищувати пропозицію.

Про це свідчать дані моніторингового фінансового порталу Мінфін.

Курс долара на міжбанку

    Котирування на міжбанку "розгойдувалися" поступово. Спершу тенденція вказувала на те, що пропозиції піднімуться до верхньої межі коридору Національного банку. Втім в обідню пору операції по лотах йшли до 200-300 тисяч доларів, що не є високим показником. Станом на 14:00 значення збільшилося до 500 тисяч доларів, зберігаючи високий попит і перевищуючи пропозицію. Великі лоти майже закрилися.

    9 лютого о 13:30 показники середнього курсу були наступними:

    • купівля – 36,56 грн/дол.;
    • продаж – 36,93 грн/дол.

    Курс євро на міжбанку

      Зауважимо, якщо змін у котируваннях долара порівняно з попереднім торговим днем немає, то європейська валюта демонструє зростання – 0,1499 грн в купівлі та 0,1477 грн в продажу. За першу годину торгів реальних угод по євро не укладали, вони активізувалися ближче до 11:00. Операції по лотах сягнули 600-700 тисяч євро при перевищенні попиту над пропозицією.

      Середній курс євро на міжбанку в четвер, 9 лютого, досяг таких значень:

      • купівля – 39,41 грн/євро;
      • продаж – 39,80 грн/євро.

      Як міжбанківські угоди впливають на формування курсу

      Міжбанківський валютний ринок відіграє чи не визначальну роль у цінових змінах в обмінниках і банківських установах стосовно курсу долара та євро. Учасниками біржі є найбільші комерційні банки України, тож не дивно, що поряд з Мінфіном та НБУ міжбанк диктує умови курсового вектора. Що стосується готівкового ринку, то пряме значення відносно динаміки курсу мають обсяги операцій на міжбанку, які в багато разів перевищують торги у готівковому секторі.

      Нагадаємо, що НБУ внаслідок коригування офіційного курсу гривні до долара США встановив – викуп на міжбанківських торгах не може бути нижчим, а продаж не повинен перевищувати офіційні показники на 1%. Це означає, що котирування долара знаходяться в коридорі від 36,5686 до 36,94 гривні. Вже від цих меж залежить, якою буде щоденна вартість євро.

      Що стосується можливих змін в офіційному курсі, то для них немає підстав. За словами директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимира Лепушинського, українська економіка наразі не накопичує дисбаланси, що свідчить про стабільність та неактуальність скасування фіксованих валютних значень.

      Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара на чорному ринку створює ажіотаж, і розповідали, як змінилися показники валюти 8 лютого. Також ми повідомляли, який курс валют в банках 7 лютого.

      google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

      Стрічка новин

      Дивитися всі

      Ексклюзив редакції

      Дивитися всі
      Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.