Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінився розмір допомоги безробітним: скільки тепер можна отримати

Зазначається, що було збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю окремим категоріям громадян

Фото: УНІАН

Безробітнім в Україні збільшили допомогу

Фото: УНІАН

В Україні сильно впав рівень офіційного безробіття. Зафіксований у серпні 2023 року показник свідчить про те, що потреба роботодавців у працівниках зросла. Попри ці обставини влада продовжує надавати допомогу непрацевлаштованим українцям. Так 20 жовтня набула чинності постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Про це повідомляє Запорізька обласна рада.

Кому призначена допомога

Зазначається, що допомогу по безробіттю у розмірі 1 500 грн встановлено для таких категорій громадян:

  • молоді, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних;
  • застрахованих осіб, які визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації безробітнім мають страховий стаж менш ніж сім місяців, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування або звільнені з останнього місця роботи через порушення трудової дисципліни та набрання законної сили рішеннями судів.

Також мінімальну допомогу по безробіттю у розмірі 2 500 гривень отримуватимуть:

  • застраховані особи, які визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж сім місяців;
  • працівники та гіг-спеціалісти юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті;
  • взяті на облік внутрішньо переміщені особи, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного.

"Перерахунок допомоги буде здійснено службою зайнятості з 31 липня 2023 року", – йдеться на сайті Запорізької обласної ради.

Чи збільшать в Україні зарплати

Раніше ми вже писали, що в Україні знову змінилися показники зарплат по галузях і професіям. Станом на вересень середня заробітна плата по Україні складає 17 500 грн, хоча ще кілька місяців тому була на 1 000 грн менше. Приріст торкнувся окремих регіонів: у Київській області – плюс 275 грн, у Львівській – плюс 500 грн.

Зазначається, що зміни в доходах торкнулися не всіх професій. Стабільно серед найбільш оплачуваних робіт, де ще не оновилися показники, – водії-міжнародники (42 500 грн), рієлтори (35 000 грн), автомеханіки, головні інженери та дизелісти (30 000 грн).

А от найменше по Україні отримують консьєржі, санітари, прибиральники, посудомийники, працівники лінії роздачі – від 6 750 грн до 11 000 грн. Через це на подібні вакансії майже немає претендентів, а на посадах з високими зарплатами попит перевищує пропозицію.

Наголошується, що найбільше зростання заробітних плат відбулося у сферах топменеджменту, нерухомості, транспорту та автобізнесу, ЗМІ та юриспруденції.

Якщо не враховувати ІТ чи керівні посади, то приріст зарплат торкнувся медіабаєрів, ендодонтистів, рихтувальників та координаторів зі збуту.

Ми вже писали, як безробітнім українцям менше платити за комунальні послуги. Також ми розказали про професії, які будуть актуальні на ринку праці найближчими роками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.