Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські банки можуть натрапити на величезні штрафи: у чому причина

Банки зобов'язали передавати відомості про рахунки всіх нерезидентів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Механізм має запрацювати з нового року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року всі банки України щорічно будуть передавати Державній податковій службі України відомості про рахунки всіх нерезидентів — юридичних і фізичних осіб, приватних фондів і трастів.

Далі ДПСУ направлятиме отримані дані до країн податкового резидентства власників рахунків. Про це директор та засновник LLC Holding company Golden business group Марина Дмитрієва розповіла у Facebook.

За її словами, також автоматично й щорічно українські податківці отримуватимуть відповідну звітну інформацію від країн-партнерів по CRS.

"Україна суттєво підвищує прозорість та надійність податкової системи в рамках реформ — впроваджує міжнародні стандарти звітності CRS. Для цього розпочинає автоматичний обмін фінансовою інформацією з країнами-партнерами по CRS (всього їх 47!)", – розповіла Дмитрієва.

Водночас вона уточнила, що механізм запрацює лише після завершення воєнного стану.

Штрафи за порушення норм звітності CRS такі – від 0,5-100 мінімальних зарплат до 1% річного доходу підзвітного банку.

Що таке податкове резидентство і коли настає

Податкове резидентство фактично означає, в якій країні ви повинні сплачувати податки і настає воно найчастіше після 183 днів перебування в країні.

Однак бояться втратити податкове резидентство в Україні, якщо ви перебуваєте в іншій країні більше за цей термін, не варто. Тут проблеми можуть бути лише для підприємця, адже ФОП фактично доведеться сплачувати подвійні податки – єдиний податок в Україні та збір у країні перебування.

Раніше ми розповідали, куди потрібно звертатися українцям, щоб уникнути неприємностей із податками.

Нагадаємо, в Україні до 1 січня 2023 року застосовуються особливості оподаткування прибутку підприємства. Йдеться про інвестора із значними інвестиціями, який є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до закону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.