Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явився новий вид шахрайства – як громадян обманюють з телефонами

Розповідаємо, який новий обман вигадали шахраї, щоб позбавити українців грошей

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українців крадуть гроші через мобільні телефони

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася нова шахрайська схема: аферисти вдають із себе людей, яким терміново потрібна допомога, і просять у довірливих громадян телефони, щоб подзвонити. Але після цього на банківських рахунках жертв не лишається жодної копійки.

Про це повідомили у відділі комунікацій ГУ Нацполіції у Чернівецькій області.

За інформацією правоохоронців, нещодавно така халепа сталася з 63-річним мешканцем Чернівців. Поліцейським він розповів, що малознайомий чоловік просив у нього телефон, щоби подзвонити, а після цього з рахунку чернівчанина зникли 9 тис. грн.

Виявилося, що шахраю вдалося зайти у додаток мобільного банкінгу, встановлений на телефоні, і переказати гроші на свою особисту картку.

Як вберегти свої гроші від крадіжки

Щоб не стати жертвою шахраїв правоохоронці радять:

  • не повідомляти стороннім особам номер та термін дії своєї банківської картки, пін-код та CVV-код:
  • не розголошувати паролі від програм інтернет-банкінгу;
  • не віддавати незнайомим людям свій смартфон, на якому можуть бути встановлені банківські програми.

До речі, ці правила актуальні навіть тоді, коли до вас дзвонить ніби-то співробітник банку з проханням озвучити паролі до картки. Якщо ж шахраям таки вдалося списати гроші з вашого рахунку, негайно дзвоніть в поліцію.

Як дурять українців у Польщі

Збір персональних даних

Об'яви про збір інформації від імені Департаменту у справах іноземців з'явилися на початку 2023 року. У тексті оголошень йшлося про допомогу з боку українського дипломатичного представництва. Однак поляків теж просять надавати інформацію про українців, з якими вони знайомі.

Шахраї надсилають листи й через електронну пошту, де просять поляків, аби ті розповіли інформацію про біженців з України, які орендують у них житло. За ігнорування листа аферисти погрожують штрафами.

Шахрайство з PESEL

Українці у Польщі часто стають жертвами шахраїв, коли їх просять надати власний номер PESEL. Якщо отримуєте дзвінки нібито від працівників банків, постачальників електроенергії або інтернет-провайдерів, то ніколи не діліться такими даними.

Фейкова фінансова допомога

Тут шахраям діють через фішингові сайти, які імітують українські банки. Так українцям пропонують отримувати допомогу від іноземних партнерів України.

Але під час переходу на сайт з'явиться повідомлення, що потрібно вводити свої персональні дані, які одразу потраплять до рук злочинців. Також запамʼятайте, що ніколи не можна вказувати реквізити своєї банківської картки на невідомих сайтах.

Раніше сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману при обміні валют. Також ми розповідали, як можна втратити гроші через розмови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.