Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться нова грошова допомога: що зміниться вже у 2024 році

Виплати від держави невдовзі залежатимуть від базового доходу сім'ї

Фото: УНІАН. Колаж:  Pro Гроші

Уряд планує змінити порядок зарахування виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в нашій державі може бути запроваджена уніфікована гарантована соціальна допомога. Вона буде залежати від сукупного доходу сім'ї.

Про це міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За її словами, цей законопроєкт вже перебуває на розгляді центральних органів виконавчої влади, і є сподівання, що він буде оперативно внесений до Верховної Ради.

"За нашими даними, реальний прожитковий мінімум становить понад 6 тис. грн. Що ми хочемо зробити, щоб його відв'язати від цих обтяжних факторів, які на сьогодні не дають змоги його реально збільшувати? Просто переформатуємо нашу допомогу по бідності таким чином, щоб це не було прив'язано до цього прожиткового мінімуму, а навпаки, до певного базового доходу родини, який ми гарантуємо на кожного члена сім'ї", — сказала Жолнович.

Також вона пояснила більш детально, як саме буде нараховуватися дана фінансова допомога.

"Приблизно такий це матиме вигляд: базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тис. грн, бо якщо він або вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є родина з трьох осіб – мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це, звісно, 100%, бо на дитину видатки будуть трішечки більші, якщо це особа з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але вона має низьку пенсію, це також 100%", – розповіла вона.

Отже, особам буде нараховано 100% або 70% базового доходу залежно від їхньої категорії.

"Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", — додала Жолнович.

Міністерка соціальної політики не знає, чи запровадять гарантовану базову соціальну допомогу до 2024 року, зауважуючи, що зараз важко передбачити, як законопроєкт буде розглядатися в парламенті.

"Якби пройшов швидко, то з липня 2024 року можна було б це вводити", — підсумувала вона.

Виплати українцям хочуть "оцінити на адекватність"

За словами Жолнович, мають бути чітко визначені критерії, за яких випадків призначати виплати, а за яких – ні. Це будуть переважно дві складові:

  • бідність, коли людину треба підтримати, щоб вона вижила, але водночас допомогти стати економічно самостійною;
  • догляд, який потрібний людині впродовж життя.

Вона додала, що абсолютно усіх українців не будуть позбавляти соціальних виплат, їх лише призначатимуть тим, кому вони справді потрібні.

Раніше ми писали, яку суму виділили на допомогу українцям. Також повідомляли, чому ВПО ризикують втратити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.