Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнесу платитимуть компенсацію не лише за ВПО – кого вигідно брати на роботу

Витрати на компенсацію за працевлаштування у 2023 році становитимуть 400 млн грн

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Компенсація роботодавцям за працевлаштування

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український уряд затвердив нові умови компенсації роботодавцям за працевлаштування окремих категорій населення. Тепер бізнесу платитимуть за робочі місця для молоді без досвіду роботи, ветеранів і людей передпенсійного віку.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

З державного бюджету планують виділити 400 млн грн на забезпечення роботодавців грошовими компенсаціями. Як зауважила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко, чимало українців під час повномасштабної війни змінили місце проживання не за власним бажанням, через що втратили роботу. Когось звільнили через масові скорочення, а дехто не має змоги щодня виконувати посадові обов’язки, бо їхнє підприємство зруйноване унаслідок бойових дій.

"Тому проблема безробіття стала однією з головних, яку має вирішувати уряд. Сьогодні ми посилюємо ефективність інструментів для покращення ситуації на ринку праці шляхом розширення програм виплат компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій безробітних, яким буває складно знайти роботу", – уточнила Юлія Свириденко.

Загалом бізнесу відшкодовуватимуть витрати на ЄСВ і заробітну плату. Гроші на єдиний соціальний внесок можна отримати лише у випадку працевлаштування осіб не менше ніж на 2 роки. Йдеться про наступні категорії українців:

  • самотні батьки чи опікуни дітей віком до 14 років або дітей з інвалідністю;
  • сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
  • особи, яким до виходу на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
  • громадяни 15+ років, які за згодою батьків або опікуна можуть працювати;
  • українці, яких позбавили особистої свободи внаслідок повномасштабного вторгнення, після їх звільнення.

Як компенсуватимуть зарплатні витрати

Часткове відшкодування належить за робочі місця для безробітних, якщо їх працевлаштовують щонайменше на рік. Половину окладу (якщо розмір дорівнює мінімальній заробітній платі) компенсуватимуть за людей, яким потрібно чекати виходу на пенсію за віком 5 років чи менше; за осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку; за учасників бойових дій. Роботодавцям виплачуватимуть кошти протягом шести місяців.

Також 50% мінімалки відшкодовуватимуть за працевлаштування зареєстрованих безробітних віком до 25 років зі стажем не більше 12 місяців; віком до 35 років, які раніше ніде офіційно не працювали; осіб, яких звільнили зі строкової військової або альтернативної служби (у випадку, коли для людини це перше робоче місце після звільнення). Період виплати нарахувань – не більше шести місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пенсіонери в Україні можуть заробляти до 60 000 гривень. Також ми повідомляли, хто отримує найбільшу зарплату у сфері обслуговування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.