Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога для ВПО: чому деяким українцям не виплачують гроші

У деяких ВПО виникають проблеми з отриманням грошової допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому у ВПО виникають проблеми з отриманням грошової допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні внутрішньо переміщені особи мають право на грошову допомогу, однак досить часто ВПО звертаються зі скаргами, що вони не отримують виплати на проживання.

Про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена України.

Чому ВПО не отримують виплати

Найпоширенішими причинами того, що ВПО не отримують гроші на проживання, є:

  • технічна несправність у Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС);
  • виявлення помилки в персональних даних одержувача, даних номера банківського рахунка (за стандартом IBAN) або категорії одержувача (працездатна особа, дитина, особа з інвалідністю).

Якщо понад місяць після подання заявки на виплату допомоги ВПО не отримують гроші, потрібно звернутися до органу соціального захисту населення з відповідною заявою за місцем перебування на обліку ВПО.

"У разі, якщо вирішити проблему не вдалося, слід звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", – йдеться у повідомленні.

Звернутися можна трьома способами:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0800501720.

Хто з українців має право на допомогу для ВПО у 2023 році

ВПО у 2023 році продовжують отримувати грошові виплати у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 000 гривень для всіх інших осіб.

Отримувати щомісячну грошову допомогу у 2023 році можуть такі категорії громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми розповідали, хто з ВПО може отримати по 6 600 гривень. Також ми писали, якими онлайн-послугами можуть скористатися ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.