Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Догляд за родичем з інвалідністю: чи зарахують до стажу та який розмір компенсації

Юрист уточнив, чи зараховуватиметься страховий стаж у разі здійснення догляду за родичем з інвалідністю

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи йде догляд за особою з інвалідністю до стажу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У випадку наявності підтвердження того, що в людини є інвалідність та вона не в змозі самостійно себе обслуговувати, близькі родичі можуть доглядати за такою особою та цей час зараховуватиметься їм до стажу для призначення пенсії.

Про це йдеться у постанові Кабміну №859 від 23 вересня 2020 року (у редакції від 19 травня 2022 р.), зазначив юрист в коментарі виданню "На пенсії".

Документ стосується випадків, за яких родич доглядає:

  • осіб з інвалідністю І групи;
  • літніх громадян з когнітивними порушеннями (зниження пам’яті, розумової спроможності);
  • невиліковно хворих, які через порушення функцій організму неспроможні самостійно пересуватися і не здатні до самообслуговування.

У якому випадку надається компенсація з догляду

Компенсація з догляду надається тільки в тому разі, коли родич, який доглядає, і той, хто потребує догляду, проживають на одній житлоплощі, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки.

Щодо розміру компенсації, то вона розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим на 1 січня поточного року (з 1 січня 2023 року – 2 589 гривень), і середньомісячним сукупним доходом особи, яка надає соціальні послуги (дохід враховується за останні шість місяців).

До складу сім’ї особи, яка звертається по призначення компенсації, входять:

  • чоловік, дружина;
  • діти до 18 років і діти до 23 років, які навчаються на денній формі навчання і не мають власних сімей;
  • жінка і чоловік, які не одружені, але проживають однією сім’єю.

На який термін призначається компенсація

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця. За рік треба подавати новий пакет документів. Найчастіше ця заява і декларація про доходи, але в деяких випадках можуть вимагати й новий медичний висновок.

У Постанові № 859 також сказано про те, що "людина, яка надає соціальні послуги, отримує лише одну компенсацію незалежно від кількості осіб, яких доглядає".

Деякі люди з інвалідністю отримають допомогу

Раніше ми писали про те, що громадянам, які отримали інвалідність через виробничі нещасні випадки, виплатять 17 мільйонів гривень.

За словами чиновників соцстраху, кошти витратять на забезпечення постраждалих доглядом, ліками й засобами реабілітації, що передбачено ухваленою Кабміном постановою.

"Найближчим часом потерпілі, які мають інвалідність через виробничі нещасні випадки, отримають близько 17 мільйонів гривень – це гроші для оплати послуг осіб, які проводять для них медичні процедури на дому та здійснюють догляд, оплата лікарських засобів і медвиробів, забезпечення медичною реабілітацією, придбання протезів та інші послуги. Профінансувати ці кошти, попри перешкоди, спричинені станом припинення Фонду, було для нас пріоритетним завданням, і завдяки спільній роботі з Міністерством соціальної політики та виконавчою дирекцією ФССУ ми це ефективно реалізували", – зазначив голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України Олександр Бахматський.

На що саме підуть кошти

  • спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування;
  • додаткове харчування;
  • лікування потерпілих та їх медичну реабілітацію;
  • санаторно-курортне лікування;
  • технічні та інші засоби реабілітації;
  • очне протезування, придбання окулярів і контактних лінз, слухових апаратів;
  • лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • бензин, ремонт і техобслуговування автомобілів, а також транспортне обслуговування.

Сайт Pro Гроші зазначав, як оформити інвалідність, перебуваючи за кордоном. Також ми розповідали, у якому випадку інвалідність родичів не буде підставою для відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.