Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Швидше, ніж в Україні? Що потрібно для отримання довідки про інвалідність за кордоном

Розповідаємо, як громадянам України оформити чи продовжити довідку про інвалідність перебуваючи за кордоном

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно зробити українцям, аби отримати довідку про інвалідність за кордоном

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які через розпочату Росією війну виїхали за кордон, можуть скористатися процедурою зі встановлення інвалідності чи медико-соціальною експертизою навіть за межами України.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

За інформацією відомства, усі ці послуги здійснюються екстериторіально і заочно.

Як отримати довідку, перебуваючи за кордоном

У МОЗ зазначають, що для цього потрібно зв'язатися зі своїм сімейним або приватним лікарем в Україні та надіслати йому необхідні медичні документи.

Після цього лікар зможе оформити форму 088/о "направлення на МСЕК". Для цього вам потрібно зібрати:

  • медичні документи;
  • результати обстеження.

Далі усі документи вивчатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням вас скерують на медико-соціальну експертну комісію, де проведуть експертизи та встановлять інвалідність.

"Якщо ж раптом ви не можете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я. Експертиза здійснюється за направленням ЛКК незалежно від вашого місця реєстрації, проживання чи перебування", — пояснили в міністерстві.

Як бути, якщо за кордоном завершився термін дії довідки про інвалідність

У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що зважаючи на запроваджений в Україні воєнний стан, строк дії довідки про інвалідність автоматично продовжується на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його скасування.

"Так само подовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю", — підкреслили у МОЗ.

Для ВПО з'явиться зручна послуга в "Дії"

Наприкінці минулого року у Мінцифри розповіли про створення державного сервісу для ВПО, які хочуть скасувати свій статус онлайн. Раніше українці могли в застосунку подати документи на оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи. Тепер його скасування тестують на вебпорталі.

Щоб записатися на бета-тест скасування статусу ВПО на порталі "Дія", необхідно мати відповідну довідку та зареєструватися за посиланням. Послуга реалізується спільно з Міністерством соціальної політики та "Проєкту підтримки Дія", який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції.

Раніше ми розповідали, за якими довідками українцям не потрібно звертатися у держструктури напряму. Також ми писали, що в "Дії" спростили дві важливі процедури для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.