Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В обмінниках відмовляються приймати долари: які купюри не вдасться продати

Пояснюємо, що робити з "проблемними" банкнотами

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки не приймають долари, які важко перевірити на справжність

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк почав отримувати скарги від українців на те, що банки відмовляються приймати банкноти іноземних валют. Однак, у більшості випадку це зіпсовані чи пошкоджені купюри.

Викинути навіть 100 доларів у смітник рука не підніметься. Pro Гроші розповідають, що ж робити з такими банкнотами та чи законно банки відмовляються їх приймати.

Насамперед, касири дивляться на вік банкноти. Справа в тому, що сьогодні банки не приймають долари США, які були в обігу до 1996 року. Їх дуже важко перевірити на справжність, адже вони не мали захисних елементів.

Крім того, банки не приймуть такі банкноти:

  • розірвані на шматки та склеєні;
  • ті, які не зберегли ознак платіжності (наприклад, зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, що заважають визначенню ознак платіжності банкноти тощо);
  • зі зміненим початковим кольором, обпалені або пропалені;
  • залиті повністю або значною мірою фарбою, чорнилом, жиром чи іншими речовинами;
  • банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної центральним банком.

Водночас, банки можуть прийняти долари з незначними потертостями, невеликими написами, проколами чи надривами. Однак треба бути готовим, що в касі їх куплять дешевше за актуальну ціну.

Спробувати продати купюру вигідніше на чорному ринку – марна справа.
Люди, які займаються обміном валют у такий спосіб, відразу ж бачать недоліки кожної купюри і будуть торгуватися, щоб купити ваші долари за значно дешевшу ціну.

Що робити, якщо у вас пошкоджені чи сумнівні купюри

Деякі банки можуть запропонувати відправити банкноти на експертизу в Національний банк України. Таке рішення може бути прийняте, якщо є сумніви щодо справжності грошей. Зроблять це безкоштовно.

Водночас, якщо вам треба обміняти банкноти, це може зробити лише іноземний банк. Така процедура зветься інкассо.

Для того, щоб це розбити, треба звернутися до банку (а не до обмінника). Треба бути готовим до того, що касир не запропонує відразу обміняти купюру на гривні або на нову грошову одиницю того ж номіналу. Щоб отримати іншу банкноту, доведеться не тільки почекати, але й заплатити.

Інкассо – це, простіше кажучи, обмін застарілих чи зіпсованих банкнот на нові за посередництвом іноземного банку. У клієнта приймають браковані долари та надсилають за кордон до банку-кореспондента, яким має повноваження на заміну купюр у цій валюті. Після здійснення такого обміну новенькі грошові знаки повертають власнику.

Варто зазначити, що цей процес може зайняти не один місяць. Крім того, поїздка банкнот за кордон і назад обійдеться клієнту недешево. Комісія за послугу інкассо часом складає навіть до 50% від номіналу купюри, яку потрібно "оновити". Та інших варіантів у власника пошкодженої валюти немає.

Раніше ми писали, що у НБУ не планують змінювати свою політику щодо курсу гривні до долара найближчим часом. Також ми розповідали, чого чекати від курсу долара найближчим часом і коли краще купувати валюту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.