Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошта стала інструментом шахраїв – якої схеми треба остерігатися

Українці почали отримувати підозрілі повідомлення від імені Укрпошти стосовно доставляння посилок із посиланнями на фішингові сайти

Фото: Facebook, Pexels, Bing. Колаж: Pro Гроші

Шахраї розсилають SMS від імені Укрпошти, щоб вкрасти гроші

Фото: Facebook, Pexels, Bing. Колаж: Pro Гроші

Аферисти постійно вигадують нові схеми обману українців, аби заволодіти їхніми коштами чи дізнатися персональні банківські дані. Часто вони використовують назви широко відомих брендів, як от Укрпошти, і розсилають на мобільні телефони повідомлення з попередженнями.

Сайт Pro Гроші розповідає, яким способом шахраї намагаються обдурити громадян.

Якщо ви помітили SMS невідомого авторства, де замість імені чи назви – набір символів, то на 99,9% це аферисти. Вони видають себе за представників відомих компаній і дають неправдиву інформацію для незаконного отримання особистих даних.

Останнім часом громадянам приходять SMS нібито від Укрпошти такого змісту: "Ваша посилка припинила доставку, будь ласка, оновіть адресу якомога швидше, щоб оплатити доставку, відповідь 1, щоб отримати посилання". Опісля пропонується перейти за посиланням, яке насправді фішингове, тобто є підробкою.

Текст SMS від аферистів
Текст SMS від аферистів
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Але це виявити можна не одразу, оскільки сайти дуже схожі за дизайном на оригінальні. Тож чимало людей, прочитавши таке попередження, можуть не зрозуміти, що потрапили на гачок аферистів, і клікнуть на посилання.

А далі відбудеться очікуваний результат: зловмисники заволодіють персональними й фінансовими даними, включно з ПІБ, номером телефону та номерами банківських карт. В жодному разі не потрібно довіряти подібним текстовим сповіщенням.

Що робити в разі отримання повідомлення

Якщо вам надійшло SMS такого характеру, обов’язково зверніться в контакт-центр Укрпошти, щоб розповісти про активізацію шахраїв. Клієнти можуть зателефонувати за телефоном 0 800 300 545 або написати електронного листа на пошту [email protected]. Також дієвим є звернення до представників компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах.

Не виключено, що через неуважність або з інших причин аферисти таки зможуть дістатися ваших персональних даних. В такому випадку одразу звертайтеся до технічної підтримки фінансової установи, яка випустила банківську карту. Чим швидшою буде реакція на злочин, тим ймовірніше повернення вкрадених коштів.

Потрібно завжди ретельно перевіряти сайти, на яких вводите особисту інформацію. Оскільки фішингові портали дуже схожі на справжні, через них часто крадуть паролі, карткові реквізити тощо. Варто користуватися лише перевіреними посиланнями та каналами, не передавати третім особам через відкриті джерела жодні персональні дані.

Після початку війни з’явилося багато аферистів, які видають себе за представників благодійних фондів та організацій. Обіцяючи українцям фінансову допомогу, вони обманюють довірливих людей і незаконно дізнаються потрібну інформацію. Як наслідок – громадяни залишаються без засобів до існування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк попередив про шахраїв і розповідав, на якій схемі обману можна "обпектися". Також ми повідомляли, що деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.