Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї розсилають небезпечні смс від Укрпошти — як не втратити гроші

Розбирались, як шахраї намагаються отримати дані банківських карток українців та що робити, якщо отримали підозріле повідомлення на смартфон

Фото: Укрпошта, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї полюють за грошима, надсилаючи смс

Фото: Укрпошта, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з’явилась нова шахрайська схема. Злочинці під виглядом Укрпошти намагаються вкрасти кошти в громадян через через підозрілі смс-повідомлення.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби компанії.

Яких смс слід остерігатися

Там кажуть, що останнім часом деякі клієнти отримали смс такого характеру: "Через відсутність адреси Ваша посилка не може бути доставлена. Ви можете оновити адресу та зробити новий запит на доставку за посиланням...".

Як діють злочинці

За допомогою шахрайських сайтів, які були вказані у повідомленні, злочинці незаконно можуть отримати такі персональні та фінансові дані українців:

  • прізвище, ім'я, по-батькові;
  • номери телефонів;
  • номери банківських карток.

Внаслідок отримання цих даних злочинці можуть заволодіти вашими грошима.

За словами генерального директора компанії Ігоря Смілянського, після того, як ви переходите за посиланням, з вас вимагають 18 гривень за цю послугу і крадуть номер вашої картки.

"Якщо ви отримали підозріле повідомлення, ні в якому разі не переходьте за посиланням, вказаним у повідомленні", - наголосили в "Укрпошті".

Як бути, якщо отримали підозріле смс

У разі отримання повідомлення такого характеру, а також з будь-яких питань в компанії просять звертатись до контакт-центру за телефоном 0 800 300 545, за електронною адресою [email protected] або до офіційних каналів Укрпошти в соціальних мережах.

Як забезпечити собі безпеку від шахраїв у Viber

Раніше ми попереджали про те, що серед популярних джерел пошуку жертв – месенджери, зокрема Viber, Facebook чи WhatsApp. Зловмисники можуть телефонувати чи писати підозрілі повідомлення, щоб дізнатися потрібну інформацію. Тож треба слідкувати за цим і послуговуватися певними правилами користування Viber.

  • Ніколи не переходьте за посиланнями від невідомих номерів. Якщо просять донати чи іншу допомогу, спершу перевірте правдивість на сторонніх ресурсах.
  • Офіційні організації та компанії мають у Viber спеціальну позначку, яка говорить про безпеку комунікації – це "блакитна пташка" біля назви.
  • Всі офіційно зареєстровані фірми повинні мати сайт, який легко знаходиться через пошуковий запит. Зазвичай він з’являється в першому результаті пошуку. Якщо посилання на сайт не відображається одразу, скоріше всього, він фішинговий.
  • Якщо хочете відправити кошти на допомогу, краще скористайтеся реквізитами на офіційних сайтах або долучайтеся до зборів від людей, яких знаєте особисто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн грн. Також ми повідомляли, що клієнта ПриватБанку позбавили змоги користуватися пенсією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.