Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк попередив про шахраїв: на якій схемі обману можна "обпектися"

Під виглядом благодійних організацій шахраї виманювали кошти в українців, які потребували фінансової допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк застеріг клієнтів щодо шахрайських дій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк допоміг викрити і затримати аферистів, які обманним шляхом крали гроші в українців. Зокрема у Львові поліція, співпрацюючи зі службою безпеки фінустанови, заарештувала вісьмох членів злочинного угруповання. На фоні цього ПриватБанк нагадав клієнтам, як захиститися від шахраїв.

Про це розповів PR-директор банку Олег Серга в Telegram.

Значно побільшало прикрих випадків ошукування після початку повномасштабного вторгнення, коли з’явилося чимало можливостей для українців отримати грошову допомогу від благодійних організацій і держави. Аферисти видавали себе за представників компаній і фондів, що займаються соціальними виплатами.

"Зловмисники створювали і розсилали через соціальні мережі та месенджери фішингові посилання під приводом оформлення грошової допомоги від Президента України, ООН, UNICEF та інших організацій. Інтерфейс шахрайських сайтів був подібним до офіційних урядових ресурсів і сайтів банківських установ", – зауважили в ПриватБанку.

До моменту затримання злочинцям вдалося отримати доступ до банківських рахунків українців у кількості понад півтори тисячі. Так вони привласнили чужі гроші та залишили людей без засобів до існування. Під час обшуків осель і транспортних засобів шахраїв поліція виявила комп’ютерну техніку, смартфони, банківські та SIM-картки, що використовувалися для здійснення протиправної діяльності.

На фоні цього випадку представники ПриватБанку нагадали своїм клієнтам такі константи:

  • не можна передавати персональні дані третім особам, тим паче через відкриті джерела та невідомі сайти, інакше існує загроза отримання банківської інформації аферистами;
  • фішингові сайти виглядають дуже схоже на офіційні ресурси, але через них викрадають гроші, паролі, карткові реквізити;
  • треба користуватися лише перевіреними посиланнями та каналами інформації;
  • варто завжди перевіряти правильність назви сайтів, де вводите персональні дані.

Як забезпечити собі безпеку від шахраїв у Viber

Серед популярних джерел пошуку жертв – месенджери, зокрема Viber, Facebook чи WhatsApp. Зловмисники можуть телефонувати чи писати підозрілі повідомлення, щоб дізнатися потрібну інформацію. Тож треба слідкувати за цим і послуговуватися певними правилами користування Viber.

  • Ніколи не переходьте за посиланнями від невідомих номерів. Якщо просять донати чи іншу допомогу, спершу перевірте правдивість на сторонніх ресурсах.
  • Офіційні організації та компанії мають у Viber спеціальну позначку, яка говорить про безпеку комунікації – це "блакитна пташка" біля назви.
  • Всі офіційно зареєстровані фірми повинні мати сайт, який легко знаходиться через пошуковий запит. Зазвичай він з’являється в першому результаті пошуку. Якщо посилання на сайт не відображається одразу, скоріше всього, він фішинговий.
  • Якщо хочете відправити кошти на допомогу, краще скористайтеся реквізитами на офіційних сайтах або долучайтеся до зборів від людей, яких знаєте особисто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн грн. Також ми повідомляли, що клієнта ПриватБанку позбавили змоги користуватися пенсією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.