Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям в Ірландії обмежили пересування: що тепер заборонено робити

Нові правила будуть застосовувати як для поїздок за кордон, так і для подорожей територією держави

Фото: УНІАН

Українці в Ірландії можуть легко втратити безплатне житло

Фото: УНІАН

Українці, які знайшли прихисток в Ірландії, більше не зможуть покидати державу та навіть своє місто. Інакше втратять можливість безплатно проживати у готельному номері чи іншому оплачуваному житлі. Раніше термін був обмежений тижнем на 6 місяців.

Про це повідомило місцеве видання extra.ie.

Уряд Ірландії планує переглянути програму допомоги біженцям з України, щоб зменшити привабливість держави для переселенців. За даними Міністерства юстиції, станом на жовтень близько 98 тисяч осіб отримали тимчасовий захист в Ірландії, з них понад 74 тисячам виділили безплатне житло. Переважно це номери в готелях.

Але в державу продовжують прибувати українці. Середня орієнтовна кількість щоденного перетину кордону – до 200 людей. На всіх житла не вистачить, тож уряд ухвалив рішення анулювати оплачування кімнати за умови, що біженець покинув її на один день і більше.

Іншими словами, тепер заборонена семиденна відсутність за місцем проживання, інакше можна втратити оселю. Тож люди не матимуть змоги не те що поїхати в Україну на зимові свята, але й подорожувати Ірландією.

Водночас не виключають повернення на Батьківщину у зв'язку із "задокументованими медичними потребами або з міркувань співчуття", тобто для лікування чи на похорон. Для цього необхідно завчасно отримати дозвіл у Департаменті інтеграції. За людиною збережуть номер у готелі на "розумний період часу". Але якщо затриматися, то по приїзду вас можуть поселити в іншому місці.

Скорочений термін проживання

Раніше ми розповідали, що Ірландія також планує скоротити час поселення біженців у безплатному житлі. Це стало необхідним для відповідності їхньої програми допомоги програмам інших європейських держав.

Тож уряд хоче обмежити термін проживання трьома місяцями, після чого українці будуть змушені самостійно орендувати оселю або шукати її за схемою "Пропозиція житла". Як уточнили представники Міністерства Прем'єр-міністра Ірландії, у Польщі поселяють на 120 днів у державне житло, в Чехії – на 150 днів.

Також не виключено, що скоро зменшиться розмір фінансової підтримки. Наразі українці отримують по 220 євро (8 500 грн) кожного тижня, але в уряді вважають, що це велика сума, якщо порівнювати з виплатами від більшості країн Європи.

У документі, підготовленому для подання на розгляд Кабінету міністрів, аргументують нововведення значним залученням держави та широкою підтримкою, що нібито є неправильним підходом. З часом програму допомоги планують скоротити, затвердивши нову модель, споріднену із загальноєвропейською.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців в Польщі можуть серйозно оштрафувати та розповідав, що потрібно знати про перетин кордону. Також ми повідомляли, що Швейцарія платитиме українцям до 4 300 доларів за повернення додому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.