Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям за кордоном хочуть суттєво зменшити підтримку – що може змінитися

Уряд країни вважає, що їхній підхід до розміщення та фінансової підтримки біженців відрізняється від загальноєвропейського

Фото: УНІАН

Українцям хочуть скоротити допомогу за кордоном

Фото: УНІАН

Одна з держав Європи планує переглянути програму допомоги українцям, оскільки там вважають, що їхній підхід сильно відрізняється у питанні надання житла та коштів на проживання. Зміни стосовно розміщення будуть стосуватися лише новоприбулих.

Про це йдеться у виданні The Irish Examiner.

Над розробкою оновленої програми працюють представники Міністерства Прем'єр-міністра Ірландії та Міністерства інтеграції. Передбачається, що після прийняття відповідного документу Кабінетом міністрів для українців зменшиться державна підтримка.

Наразі всі біженці мають право на поселення у безплатному житлі. Уряд хоче обмежити термін проживання трьома місяцями, а далі громадяни України будуть змушені знімати квартиру в оренду чи шукати оселю за схемою "Пропозиція житла".

Подібне рішення викликане бажанням привести у відповідність підтримку українців до загальноєвропейського підходу. Адже в Чехії, наприклад, державне житло виділяють лише на 150 днів, у Польщі – на 120 днів. Водночас у повідомленні сказано, що нові правила застосовуватимуть лише до нових переселенців.

Зміни можуть торкнутися і соціальних виплат. Йдеться саме про скорочення суми фінансової допомоги, але це не станеться найближчим часом. Наразі Ірландія виплачує українцям по 220 євро (8 500 грн) кожного тижня.

У документі, який підготовили для представлення на розгляд Кабінету міністрів, говориться про "значне залучення держави та широку підтримку, включно з доходами та розміщенням". Чиновники вважають, що нинішній підхід є неправильним і необхідно затвердити нову модель допомоги.

До речі, нещодавно деякі правила таки змінили. З 9 жовтня українцям заборонили покидати готель, який оплачує уряд Ірландії, на понад 7 днів. У разі довготривалої відсутності мешканці ризикують втратити право на проживання.

Українцям платитимуть за повернення додому

Раніше ми розповідали, що вже дві країни Європи запровадили нову програму фінансової підтримки українців. Щоправда, вона стосується не проживання на території держави, яка надала прихисток, а повернення на Батьківщину.

У Норвегії та Швейцарії вважають, що чимало наших громадян хочуть виїхати назад в Україну, але їх зупиняє відсутність грошей. Тож для допомоги у цьому процесі уряди вирішили виплачувати щедру допомогу.

Норвегія надаватиме підтримку у вигляді 17 500 норвезьких крон (1 500 євро), але необхідно показати підтверджувальні документи про підготовку до виїзду:

  • копії квитків на літак чи автобус;
  • письмову інформацію про маршрут;
  • форму самодекларації, якщо використовується власний транспортний засіб;
  • цифрову квитанцію від Норвезької податкової адміністрації тощо.

Гроші будуть зараховувати на банківський рахунок, відкритий у країні. Що цікаво, програма передбачає компенсацію частини суми, якщо людина через деякий час знову приїхала у Норвегію.

Швейцарія запровадила схожу концепцію. Людям, які погодяться добровільно повернутися в Україну, виплачуватимуть від 1 000 до 4 000 швейцарських франків (від 1 094 до 4 355 доларів). Сума залежатиме від етапу від'їзду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку роботу та зарплату пропонують переселенцям у Німеччині. Також ми повідомляли, що незнання коштуватиме дорого та розповідали, чому українці можуть втратити PESEL UKR у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.