Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців можуть позбавити пенсій: в ПФУ розповіли, у кого заберуть виплати

Згідно законодавства пенсії можуть позбавити тих громадян, які підробили довідки про трудовий стаж

Колаж: Pro Гроші

Не всі пенсіонери зможуть отримати належні виплати: ПФУ назвав причини

Колаж: Pro Гроші

В Україні діє стаття 49 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Цим документом визначаються причини, через які осіб можуть позбавити нарахування пенсійного забезпечення, навіть якщо ці виплати вже здійснювалися протягом часу.

Про це йдеться на офіційному сайті Пенсійного фонду.

Фальшиві документи і зміна місця проживання

Серед найбільш очевидних причин, чому людині відмовлять у виплаті пенсії – це підробка документів, які підтверджують необхідний стаж роботи. Це особливо актуально з жовтня 2022 року, адже залежно від страхового стажу українцям будуть виплачувати додаткові кошти до стандартної пенсії.

Ще один нюанс – фальшива довідка про інвалідність. Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" визначається, що люди, які отримали інвалідність внаслідок війни можуть розраховувати на виплату від 4396 грн до 6532,50 грн. У разі з’ясування факту підробки особа повинна заплатити штраф.

Додатково до цих пунктів повідомляється, що позбавлення пенсії стається, якщо пенсіонер виїхав закордон на постійне місце проживання та не повідомив про це відповідні відомства.

Нарешті, людина може не отримувати належні їй виплати впродовж шести місяців і більше (якщо кошти надходять до відділень пошти). У такому випадку також призупиняється нарахування.

Коригування до вказаних причин

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну чимало громадян, у тому числі – пенсійного віку, покинули власні домівки або ж знаходяться в окупації, тож не здатні фізично отримати гроші. Тому влада скоригувала визначені правила відміни виплати.

Зокрема, належну суму відтепер можна забирати за кордоном. Ця функція передбачена міжнародним договором. Якщо ж кошти не реалізувати з особистого рахунку, вони будуть накопичуватися протягом тривалого періоду. А після повернення в Україні потрібно лише написати відповідну заяву у Пенсійний фонд, щоб взяти повну виплату.

Схоже корегування відбулося з правилом шести місяців. Пенсіонери на окупованих територіях, які користувалися послугами листонош або пошти, апріорі не могли отримати належне. Тож після звільнення на ці території поступово повернуться виплати, причому у повному обсязі. Так відбувається у Херсонській області, з якої нещодавно вигнали російських солдат.

Раніше сайт Pro Гроші писав про три важливі зміни для українців у жовтні. Також ми повідомляли, як авторизуватися на порталі Пенсійного фонду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.