Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться майже кожного. Три важливі зміни для українців у жовтні

З 1 жовтня українців чекають кілька важливих нововведень, серед яких – збільшення зарплати і запуск пільгового кредитування

Колаж: Pro Гроші

Серед нововведень жовтня – зміни у мінімальній зарплаті та пенсії, а також хороші умови кредитування

Колаж: Pro Гроші

Жовтень ознаменується для українців списком деяких важливих змін, які не оминуть більшу частину населення, як от планове підвищення мінімальної зарплатні.

Які саме нововведення вступають в силу уже цієї суботи, читайте в матеріалі Pro Гроші.

Перерахунки фінансових виплат

Найбільш відчутними змінами є збільшення з 1 жовтня розміру мінімальної заробітної плати та планові перерахунки пенсійних виплат. Наразі роботодавці зобов'язані виплачувати робітникам не менш ніж 6,5 тисяч грн. У жовтні цей параметр виросте на 200 грн, до суми 6700 грн.

Збільшення цього показнику є підставою для одночасної зміни мінімального розміру пенсії. Якщо пенсіонеру виповнилося 65 років і більше, він отримуватиме 40% від мінімалки, тобто 2680 грн. При цьому чоловіки зобов'язані мати страховий стаж не менше 35 років, а жінки – не менше 30 років.

Більше того, з жовтня деяким пенсіонерам будуть нараховувати щомісячну доплату у розмірі 300 грн, у разі якщо їм виповнилося від 70 до 75 років. Найбільше зміняться пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб". Отож мінімальну виплату встановлять на рівні від 4396 грн до 6532,50 грн.

Виплати субсидій

З 1 жовтня українці будуть отримувати виплати субсидій не через соціальну службу, а через Пенсійний фонд. Кабінет Міністрів передав функцію призначати і виплачувати субсидії ПФУ, щоб полегшити оформлення допомоги вимушеним переселенцям. Як зауважують в Кабміні, електронна система Пенсійного фонду набагато ефективніша та досконаліша, ніж у Міністерства соціальної політики.

До речі, з наступного місяця нарахування субсидій безробітним будуть відбуватися без урахування доходу, а людям, яких не матимуть змогу підключити до центрального опалення, збільшать допомогу на споживання електроенергії.

Програма іпотечного кредитування

З 1 жовтня 2022 року уряд відновлює програму "Доступна іпотека", яку ініціював президент Володимир Зеленський ще восени минулого року. Згідно цієї програми деякі категорії населення, як от вчителі, лікарі, військові та наукові працівники зможуть отримати кредит на житлове приміщення зі ставкою 3% річних та полегшеними умовами оформлення.

А вже у січні доступ до пільгової програми відкриють всім українцям, що допоможе ефективно здійснювати продаж і купівлю нерухомості, особливо в умовах, коли чимало громадян вимушено позбавили власної оселі.

Зауважимо, уряд також переглянув розмір компенсації для осіб, що приймають участь у програмі "Прихисток". Люди, які поселили в своїх домівках біженців, наступного місяця почнуть отримувати вдвічі більшу виплату за кожну ВПО, тобто не 450 грн, а 900 грн щомісяця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається з іпотеками в українських банках. Також ми повідомляли, як отримати фінансову допомогу в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.