Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким пенсіонерам можуть відмовити у субсидії – хто під загрозою

Розповідаємо, за якими критеріями у пенсіонера можуть відібрати субсидію і чи є вони остаточними

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Субсидію можуть відібрати через цілу низку причин

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Далеко не всім українцям вистачає страхового стажу, щоби вчасно вийти на пенсію. Таким пенсіонерам держава може трохи допомогти та призначити субсидію на оплату комунальних послуг.

Але отримати її можуть далеко не всі, йдеться у постанові Кабміну №1098.

Отже, згідно із законом, допомогу не призначають, якщо:

  • людина отримує пенсію, працює чи веде іншу діяльність, пов'язану із отриманням доходу;
  • хтось із членів сім'ї пенсіонера в останні півроку перед зверненням за тимчасовою допомогою зробив якусь покупку на суму понад 50 тис. гривень;
  • середньомісячний загальний дохід сім'ї пенсіонера за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з розрахунку на одну особу);
  • вибіркова перевірка виявила додаткові джерела для існування, які не були зазначені у декларації про доходи та майно. Це може бути здавання в оренду житлового приміщення або заробіток не працевлаштованих членів сім'ї;
  • у власності людини, яка звертається за допомогою, або членів її сім'ї є друга квартира або будинок за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім'ї та додатково 10,5 кв. метри на сім'ю.

Також відмовити можуть через наявність більше одного автомобіля.

Винятки із правил

Проте ці критерії ще вирок. У деяких випадках субсидію все одно можуть призначити. Наприклад, за рішенням спеціальної комісії або, якщо в сім'ї є хоч одна людина з інвалідністю.

Остаточне рішення приймається лише після перевірки матеріально-побутових умов пенсіонера і, до того ж, його можна оскаржити в суді чи іншому органі виконавчої влади.

Що буде з пенсіями до кінця 2022 року?

Новий Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла, що до кінця поточного року деяким категоріям пенсіонерів ще раз перерахують виплати.

З 1 жовтня це торкнеться людей пенсійного віку віком від 70 років. Усі пенсіонери, які досягли цього віку та старші, отримають доплати до своєї пенсії у розмірі 300 гривень.

Таким чином, мінімальна пенсія становитиме 3000 гривень для цієї категорії населення, але лише за умови наявності повного страхового стажу.

Друге підвищення варто чекати наприкінці року і пов'язане воно зі збільшенням прожиткового мінімуму, який з 1 грудня становитиме 2684 грн. Пенсійні виплати перерахують пропорційно до збільшення прожиткового мінімуму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати не завадять отриманню субсидії і розповідали, кому ще тепер можуть призначити допомогу на оплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.