Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть повернутися на Різдво? Як змінилися правила проживання в Ірландії

Якщо людина не повернеться до визначеної дати, її державне житло передадуть іншим біженцям, а особисті речі згодом утилізують

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для Українців в Ірландії змінили правила виїзду

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ірландія намагається зменшити привабливість для українців, які тікають від повномасштабної війни. Для цього з 9 жовтня заборонила покидати місця державного поселення без вагомих причин, що означало відсутність можливості подорожувати на різдвяні свята. Але в Департаменті у справах дітей, рівності, інвалідності, інтеграції та молоді вирішили переглянути це питання.

Деталі повідомило видання Irishmirror.ie.

Українці з тимчасовим захистом в Ірландії зможуть вільно виїжджати за кордон протягом двох тижнів взимку – з 22 грудня по 5 січня. Цей час їм дозволили витратити на поїздку в Україну, щоб провести Різдво у сімейному колі. Подорож не вплине на наявність безплатного житла.

9 жовтня влада зменшила кількість днів для виїзду без ризику втратити державну домівку з семи до нуля. Якщо українець не дотримався правила та покинув місце проживання, його позбавляли житла, а особисті речі підлягали утилізації через 60 днів. Такі кардинальні вимоги стали необхідністю для погіршення привабливості Ірландії серед біженців.

Тож тепер громадяни України зі статусом тимчасового захисту, які не платять за оселю, мають змогу без попереднього погодження виїхати за кордон. Але якщо вони не повернуться до 5 січня, то будуть вимушені після завершення мандрівки шукати платну квартиру.

Також зазначимо, що винятки присутні лише в деяких випадках. Продовження терміну виїзду потрібно узгоджувати з владою. Будь-яку відсутність без спеціального дозволу розглядатимуть як відмову від державного житла, а площу перерозподілять між іншими біженцями.

Що може змінитися для українців у Європі з 2024 року

Раніше ми розповідали, що деякі європейські країни планують змінити підхід до допомоги українцям наступного року. Хоча остаточні рішення ще не ухвалені. Відомо про такі потенційні нововведення:

  • Польща – припинення в першому кварталі 2024 року щомісячних виплат на дитину до 18 років у розмірі 500 злотих (4 500 грн);
  • Ірландія – зменшення фінансової допомоги (наразі виділяють по 824 євро кожного місяця на людину) та скорочення терміну поселення у безплатному житлі;
  • Німеччина – скорочення соціальних виплат до річної суми в розмірі 7 500 євро на людину, введення спеціальної карти для оплати послуг;
  • Нідерланди – зменшення регулярних виплат біженцям.

А в Норвегії планують змінити підхід до допомоги, підтримуючи українців у їхній адаптації. Для цього хочуть розробити методику прискореного працевлаштування, аби людина мала змогу самостійно заробляти на життя, маючи лише середню освіту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці у Європі зможуть безплатно орендувати житло. Також ми повідомляли, що в Німеччині хочуть збільшити соціальні виплати та розповідали, скільки зможуть отримати українці у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.