Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться "затягувати пояси" – що може змінитися для українських біженців вже у 2024 році

Пропонуємо дізнатися, які зміни хочуть впровадити країни, що приймають українських біженців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським біженцям можуть скоротити виплати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні значна кількість людей стали біженцями, змушеними шукати прихисток в інших країнах, де їм надали допомогу. З самого початку, країни-приймачі різним чином реагували на цю ситуацію, пропонуючи різну кількість та умови допомоги, включаючи фінансову підтримку та безплатне житло. Однак, вже у наступному році це може змінитися.

Розповідаємо, до яких змін варто готуватися українським біженцям.

Що зміниться для біженців у 2024 році

Деякі країни планують скоротити виплати для українських біженців. Так, Польща розглядає можливість припинення грошової допомоги в першому кварталі 2024 року. Це стосується щомісячних виплат у розмірі 500 злотих на дитину до 18 років. Однак остаточного рішення ще не прийнято.

Подібні зміни плануються і в Ірландії, де розглядається можливість зменшення виплат та скорочення терміну надання безплатного житла до кінця 2023 року. Наразі на дорослу людину щомісячно виділяють 824 євро.

В Німеччині також передбачені зміни. З 2024 року соціальні виплати для біженців будуть скорочені. Вони матимуть право на соцдопомогу лише після трьох років отримання урізаної допомоги. До цього часу федеральний центр виплачуватиме загальну суму в розмірі 7 500 євро на рік за кожного біженця. Також планується введення спеціальної карти для оплати послуг, обмежуючи доступ до готівки.

Щодо українських біженців в Німеччині, то після 36 місяців проживання в гуртожитках вони отримуватимуть лише необхідні виплати. Це стосується також мігрантів, які підлягають захисту.

Деякі політики Нідерландів розглядають можливість зменшення виплат для українських біженців, але остаточного рішення на державному рівні ще не ухвалено.

Як Норвегія планує змінити програму прийому біженців

Норвегія змінить програму прийому біженців з України, наголошуючи на суміщенні навчання та праці для полегшення їхньої адаптації в суспільстві. Зокрема, уряд акцентує на прискоренні працевлаштування українців, забезпечуючи можливість отримувати 15 годин на роботу на тиждень для осіб з середньою освітою.

Міністр зайнятості Тоньє Бренна підкреслила важливість робочих місць у процесі інтеграції. Уряд також запускає цифрову систему навчання та розширює умови продовження програми для тих, хто має роботу або досвід. Учасники отримають фінансову підтримку на житло та комунальні послуги під час інтеграційної програми.

Раніше ми вже писали, скільки отримують українські біженці в різних країнах. Також ми писали, що українці в Європі зможуть безплатно орендувати житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.