Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПФУ знатиме більше про доходи громадян: що зміниться для отримувачів субсидій

Пенсійний фонд матиме актуальну інформацію про доходи громадян, аби призначати субсидії тим, хто цього дійсно потребує

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Податкова інформуватиме ПФУ про доходи громадян для призначення субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство фінансів подало на обговорення проєкт щодо нового механізму інформування Пенсійного фонду про доходи громадян. Він передбачає подання відповідного запиту в Державну податкову службу.

Документ опубліковано на сайті Федерації професійних спілок України.

Аби призначити субсидію, ПФУ має розібратися, чи дійсно людина потребує допомоги від держави. Адже умовами фінансової підтримки на оплату житлово-комунальних послуг є недостатній дохід, відсутність цінного майна тощо. Відомство повинно мати актуальну та достовірну інформацію про рівень заробітку, щоб справедливо розподіляти допомогу.

Часто ПФУ нагадує українцям, що у разі виявлення хибних даних, які подає особа, субсидію скасують. Але якщо проєкт ухвалять, відпаде необхідність самостійно повідомляти Пенсійний фонд про свої доходи. Орган зможе подати запит в електронній формі в Державну податкову службу, яка повинна обробити звернення протягом п’яти днів і видати інформацію з держреєстру фізосіб – платників податків про їх джерела та суму доходів.

Загалом ДПС надаватиме ПФУ такі дані:

  • групу та номер картки платників податків, паспортні дані;
  • суму прибутку в розрізі ознак доходу та звітних періодів, суму податку, річного доходу тощо;
  • загальну суму доходів та податків за звітний період, який зазначений в декларації.

Тож аби не виникало проблем одразу з двома відомствами, рекомендуємо подавати правдиву інформацію та зазначати коректні дані в декларації. Нагадаємо, якщо в документі буде помилка, наприклад, в імені чи адресі, субсидію можуть скасувати. На виправлення надається 30 днів.

Пільги за наявності автомобіля

Щорічний перерахунок субсидій відбувається у травні та жовтні, тобто наприкінці та на початку опалювального сезону. На автоматичне продовження впливають різні речі, як от володіння автомобільним транспортом. Українці можуть претендувати на допомогу, якщо керують автівкою, але не у всіх випадках.

Зокрема якщо хтось із сім’ї має машину, з року випуску якої минуло більш як 5 років, то субсидію нарахують. Також кошти доступні громадянам, які володіють кількома автомобілями, старшими 15 років. Обмеження не стосуються мопедів і причепів. Втім пам’ятайте, що наявність одного транспортного засобу до 5 років і кількох до 15 років означає відмову в наданні пільг.

Також причинами не призначити субсидію можуть бути борги за комуналку, наявність декількох квартир, не отриманих у спадок, депозити в банках тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для деяких українців субсидія на оплату комуналки буде обмеженою. Також ми повідомляли, що оформлення субсидій відбуватиметься по-новому та розповідали, що зміниться для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.