Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Родинам загиблих військових платитимуть спеціальну пенсію – скільки можна отримати

Гроші належать найближчим родичам військового, тобто батькам і одному з подружжя

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсія членам родини загиблого військового

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні члени сім’ї військового, який загинув при виконанні службових обов’язків, можуть розраховувати на спеціальну пенсію.

Це визначено Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Таке право мають батьки та дружина (чоловік) годувальника, а також непрацездатні особи, тобто діти. Виплати починаються не раніше, ніж за 5 років до настання пенсійного віку, тобто з 55 років, та не залежать від наявності страхового стажу. Розмір грошового забезпечення становить 70% заробітної плати загиблого військовослужбовця (але не менше ніж 7 800 грн).

Якщо в родині кілька неповнолітніх дітей, то сума зменшується до 50% на кожну дитину, втім не повинна дорівнювати менше 6 100 грн. Гроші належать особам, які також мають право на:

  • пенсію незалежно від віку;
  • дострокову пенсію за віком;
  • пенсію за віком на пільгових умовах;
  • пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону.

Також призначення фінансового забезпечення гарантується державою у разі смерті військового, що не пов’язана з виконанням його обов’язків. Тоді пенсію призначають батькам і дружині (чоловіку) годувальника. Важлива умова – досягнення 60 років незалежно від наявності страхового стажу. Або якщо отримувач є особою з інвалідністю. В таких випадках виплачують 30% заробітної плати померлого на кожного члена сім’ї.

Як зауважили експерти Military Media Center, не дивлячись на причину смерті, мінімальний і максимальний розміри пенсій у разі втрати годувальника застосовують до кожного непрацездатного члена родини окремо. Йдеться про 2 та 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Як встановити факт смерті

Щоб мати право на соціальні виплати, сперту треба офіційно встановити факт смерті військовослужбовця. Для цього родичі повинні надати копії наступних підтверджувальних документів:

  • свідоцтва про народження загиблого;
  • паспорта громадянина України;
  • військового квитка або приписного свідоцтва;
  • акту про загибель;
  • довідки про відсутність у військового нащадків;
  • рішення суду про визнання особи безвісти зниклою або про встановлення факту смерті;
  • свідоцтва про смерть.

Лише за наявності вказаних документів можна звертатися до військової частини та подавати заяву на отримання фінансової допомоги від держави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи випустять за кордон знятих з військового обліку українців. Також ми повідомляли, як вилучають автомобільний транспорт для ЗСУ та чи можлива компенсація за знищену машину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.