Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям підсовують фальшиві купюри – від яких банкнот варто триматися подалі

Важливо розуміти, що найчастіше виявлялись несправжніми банкноти двох найпопулярніших номіналів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Людям варто перевіряти купюри

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати несправжні долари. Шахраї найчастіше підсовували їх людям у 2022 році. Однак зараз ці купюри й досі можуть зберігатися у заощадженнях й залишатися в обігу. Найчастіше людям підсовували фальшиві банкноти саме великих номіналів.

Про це повідомив НБУ.

Найчастіше виявлялись несправжніми банкноти двох найпопулярніших номіналів. Зокрема:

  • 50 доларів – 23% від загальної кількості вилучених підроблених купюр;

  • 100 доларів – 76%.

Загалом же практично всі підробки іноземних грошей припадали на долари. За даними регулятора, їхня частка у загальній кількості фальшивих купюр закордонної валюти склала 91%.

Гривня теж в небезпеці

Серед гривні найчастіше підробляли купюри старого зразка. Йдеться саме про ті, які були випущені до 2015 року. Найпопулярнішою є підробка купюр у 500 гривень. Їх 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їх загальної суми. Також часто підробляють:

  • 200 гривень – 45% від загальної кількості вилучених підробок та 26% від їх загальної суми;

  • 100 гривень – 8 та 2%.

Фальшиві українські банкноти були досить низької якості. Шахраї розраховували на неуважність людей і що ті не помітять очевидних неточностей. А от купюри нового покоління підробити було складніше, адже ті мають посилену систему захисту.

Як перевірити банкноти

Раніше ми писали про те, що для цього є три основні критерії, на які варто звернути увагу, перевіряючи банкноту:

  • подивіться на купюру під світлом. На ній мають бути помітними водяний знак та графічний знак гривні;
  • перевірте написи та зображення на захисній стрічці. Має бути номінал купюри, малий Державний Герб України та підкреслене позначення номіналу банкноти;
  • подивіться на купюру проти світла та оцініть наскрізний елемент. Елементи цифрового позначення номіналу мають збігатися і доповнювати одне одного. Цифрове позначення має бути без розривів і зсувів.

Що робити з фальшивими грошима

Якщо ви підозрюєте, що деякі банкноти є фальшивими, то перевірити це можна у банку. Гривні перевіряють безплатно, а за долари чи євро доведеться заплатити до 3 грн за кожну купюру.

Якщо гроші виявляться справжніми, то їх вам повернуть або видадуть еквівалент. А якщо вони фальшиві, то банк їх поверне зі штампом про недійсність.

Після цього варто звернутися до поліції. Вони візьмуться за розслідування і визначать походження фальшивок. Однак жодної компенсації вам не дадуть.

Більше на цю тему читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми повідомляли, що економіст назвав головну причину популярності долара в Україні. Також ми писали, як долару та євро вдалося поширити вплив на весь світ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.