Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна отримає 1,5 мільярда доларів від Світового банку – на що витратять гроші

Відомо, що кошти спрямують на підтримку реформ в Україні, які мають пом'якшити економічні наслідки повномасштабного нападу Російської Федерації

Фото: Business World Ghana, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Світовий банк надав Україні черговий кредит

Фото: Business World Ghana, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Україна отримає кредит на 1,5 мільярда доларів під гарантії уряду Японії в рамках фонду ADVANCE Ukraine. Таке рішення було схвалене радою директорів Світового банку.

Про це повідомляє пресслужба установи.

Там також кажуть, що кошти спрямують на підтримку реформ в Україні, які мають пом'якшити економічні наслідки повномасштабного нападу Російської Федерації.

Виділені кошти мають:

  • покрити потреби бідних громадян та переміщених осіб;
  • підтримати реформи, спрямовані на підвищення прозорості та підзвітності використання держресурсів;
  • допомогти ринкам краще функціонувати "під час та після війни".

Крім того, зазначено, що у 2023-2024 фінансовому році Світовий банк та Україна реалізують рамкові проєкти, зосередившись на таких секторах як енергетика, охорона здоров'я, соціальний захист, освіта, житлове будівництво та сільське господарство.

Черговий кредит від Світового банку

19 червня Державний бюджет України отримав черговий кредит від Світового банку в розмірі 63 млн євро. Погашати його доведеться 10 років, а пільговий термін становить 4 роки, повідомила пресслужба Мінфіну.

Зазначається, що гроші надала Міжнародна асоціація розвитку (IDA) у рамках проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE). На початку травня Світовий банк вже схвалював Україні подібний кредит під такі ж умови та цілі, але тоді розмір дорівнював 189 млн євро.

Передбачається, що отримані гроші підуть на фінансування виплат педагогам і держслужбовцям. Вони повинні покрити вже виплачені заробітні плати за два місяці.

"Кошти буде спрямовано на часткове відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення оплати праці працівників державних органів та педагогічних працівників за лютий та березень 2023 року", – йдеться у повідомленні пресслужби.

Прогноз від Світового банку на 2023 рік

У січні поточного року експерти зі Світового банку вважали, що ВВП України зросте до 3,3% у 2023 році. Але з огляду на атаки російських окупантів, їхні влучення в енергетичну інфраструктуру протягом минулого року та наслідки прильотів дронами фахівці змінили свою думку в гіршу сторону.

Тепер вони зауважують, що зростання реального ВВП України складе всього 2%. Причому справа не тільки в атаках, але й у внутрішній ситуації з кадрами. Велика частина працездатного населення виїхала за кордон і не повернулася, що негативно впливає на економічну стабільність нашої держави.

Нагадаємо, торік Dragon Capital спрогнозували падіння ВВП, зважаючи на сильні руйнування логістичних ланцюжків, пошкодження виробничих потужностей тощо. Тобто навіть у разі припинення бойових дій післявоєнне відновлення не зможе компенсувати економічні втрати 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Захід втомився від війни та розповідав, чи припиниться фінансова допомога для України. Також ми повідомляли про зарплати міністрів у 2023 році, зазначаючи, скільки отримали урядовці у травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.