Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захід втомився від війни? Чи припиниться фінансова допомога для України

В інформаційному полі все частіше говорять про те, що допомога Україні – досить дороге задоволення для наших партнерів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українська макроекономічна стабільність в державі тримається завдяки допомозі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна вже отримала чималу допомогу від країн Заходу. Однак зараз в інформаційному полі поширюються тези про те, що вони вже втрачають бажання та можливості допомагати нашій країні. Та чи насправді це так та як дорого Україна обходиться союзникам.

Про це розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Скільки витрачають США на Україну

В України, дійсно, чимала залежність від західної допомоги, адже вся наша макроекономічна стабільність в державі тримається завдяки їм. Однак те, що допомога нашій країні дуже дороге задоволення, не зовсім так.

"І тут починається найцікавіше. США цього року, наприклад, у вигляді грантів нададуть Україні $13 мільярдів. Чи надірвуться США через це? Тим паче, ми ж чули, що в США скоро буде досягнута стеля боргу. А отже, їм, можливо, не вистачає грошей на Україну. Так от. В США є дефіцит бюджету. На 2023 рік він прогнозувався на рівні $1,4 трлн. Фактично, вийде більше. Він складе $1,6 трлн. Це не весь бюджет США, а тільки його дефіцит. А тепер порівняйте ці цифри з допомогою Україні. Навіть якщо ми доєднаємо сюди й військову допомогу. Все разом на рік складає $50 млрд, із яких велика частка йде на замовлення американському бізнесу. Порівняйте ці цифри. $1,6 трлн і $50 млрд", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що жодної фінансової втоми, просто бути не може. Ба більше, приклад збиття "Кінжалу" показує, що вкладення в допомогу Україні є дуже вигідним для США, адже вони просувають інтереси свого військового бізнесу.

Чи тримається економіка Європи

Тут ситуація теж не така плачевна, як всі про це думають:

  • Росія програла енергетичну війну;
  • інфляція в Європі скорочується;
  • ціна на газ впала нижче $400, опустившись до рівня літа 2021 року;
  • ціна на нафту стабілізувалася;
  • ціна на вугілля впала.

Виходить, що Європа адаптувалася до змін і Росія вже не може впливати на її економіку.

Що очікує на гривню цього року

Ми вже писали про те, що офіційний курс гривні найближчим часом залишатиметься стабільним. Останнім часом видно зміцнення гривні на певному рівні. Це пов'язано з низкою факторів — від регуляції Національного банку до сезонного тиску аграріїв.

Міжбанківський курс залишається стабільним. Нацбанк, завдяки західній підтримці, має достатньо резервів, щоб тримати курс гривні на стабільному рівні.

Детальніше про те, що чекає на українську економіку у 2023-му році читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми вже розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.