Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Терміново купувати долар? На скільки може "стрибнути" курс у 2023 році

Разом з експертами розбираємось, чи потрібно встигнути обміняти валюту до Нового року

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс на довгострокову перспективу прогнозувати важко

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці звикли сприймати курс долара, як своєрідний маркер стану економіки. Коли він низький — усе добре, коли високий – все погано. Це працює не зовсім так, однак певна частка правди все ж в цьому є. У 2023 році прогнозують падіння економіки ще на 30%, тож багато хто збентежений питанням — чи не варто вже зараз купити долар? Чи може він різко подорожчати після Нового року і до яких значень взагалі здатен дорости.

Про це ми поспілкувалися з експертами й розповідаємо, чи варто купувати валюту до Нового року і яких значень може сягнути курс у 2023 році.

Бігти в обмінник?

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко зазначає, що наразі валютний ринок знаходиться в контрольованому і прогнозованому стані, тому у перспективі найближчих 2 тижнів навряд чи можливі глобальні зміни валютних трендів.

Доларовий коридор залишатиметься на рівні 39,5-40,5 грн/дол., але припустимі незначні й не тривалі коливання, в межах 0,25-0,5 грн/дол.

Поточна валютна стабільність має підґрунтя — це ефективна політика НБУ, спрямована на утримання балансу між попитом і пропозицією на готівковий долар, стабільні облікова ставка та офіційний курс. Крім того, новина про надання Україні у 2023 році макрофінансової допомоги у 18 мільярдів євро також впливає на зміцнення позицій гривні.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу Олексій Лупоносов згоден, що терміново міняти гривні на долари немає сенсу, особливо, якщо йдеться про маленькі суми, які "не роблять погоди".

До чого може дорости долар у 2023 році?

А от з політикою Нацбанку експерт не зовсім згоден. Наразі регулятор тримає курс на рівні 36,56 грн/дол., що не відповідає ринковому курсу.

З одного боку, це не дає вирости курсу і в обмінниках, але з іншого, ми отримуємо на один долар (у гривневому еквіваленті) менше товарів та послуг, ніж людина у Євросоюзі.

Дивитися на курс долара треба саме через продуктову інфляцію. Коли ви ходите до магазину, то бачите, як зростають у ціні імпортні продукти, на деякі групи товарів — в рази. Сьогодні, якщо хтось хоче поміняти гривню за кордоном, не виїжджаючи в Україну, це йому обходиться в 50-51 гривню, якщо дивитися на продуктову інфляцію, там не краща ситуація.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Це означає, що фактично ви вже платите за продукти за курсом 50, а от якщо ви обміняєте свої долари на гривні, зможете купити набагато менше товарів, бо курс, що офіційний, що в обмінниках, набагато нижче ринкового.

Наприклад, візьмемо популярні зараз адвент-календарі, у Німеччині календар "Для друзів" коштує 17 євро, а в Україні продається за 2 500 гривень. То який курс має бути? До того ж, сьогодні мало хто може купити велику суму доларів, через інфляцію зарплатня не зростала, а от ціни ростуть постійно, через це немає високого попиту на валюту, — розповідає Лупоносов.

Основний попит створюють не ті люди, які купують по 100-300 доларів з зарплати, а ті, хто міняв одразу декілька десятків тисяч, зокрема, підприємці. Але таких людей зараз небагато, великий відсоток заможного населення виїхав перечекати зиму в інші країни.

Аналітик не радить зараз міняти долари на гривні, якщо, звісно, немає нагальної потреби у грошах, бо ви отримаєте дуже мало одиниць національної валюти.

На думку експерта, Національний банк має "посунути" курс долара та зафіксувати його на вищому рівні — близько 43-44 гривень. Тоді в обмінниках долар коштуватиме близько 50-51 гривні, і з одного боку, це здається поганим, бо національна валюта девальвує, з іншого — це збалансує валютний ринок.

Лупоносов зазначає, що якби не обмеження НБУ, справедливий курс вже був би по 50 гривень, тож така ситуація у 2023 році — цілком можлива.

Те, наскільки це можливо, сказати важко, як і визначити — коли це станеться. Наприклад, Радянський Союз утримував офіційний курс долара на одному рівні майже 70 років.

Курс зараз тримають "зубами", примусовими методами, а сказати, коли буде наступний стрибок і яким він буде, неможливо. Скільки так можна стримувати курс? Дуже довго, але це не про економіку, не про попит і пропозицію, — пояснює Олексій Лупоносов.

Підсумовуючи, можна виділити основні тези. По-перше, якщо у вас є можливість не міняти доларові запаси — притримайте їх, бо недоотримаєте на обміні власні гроші. По-друге, немає різниці, коли купувати готівковий долар — до чи після Нового року, найближчим часом нічого кардинально не зміниться. Ну і по-третє, прогнози на довготривалу перспективу робити зараз неможливо, бо ситуація може змінитись щохвилини й долар, цілком реально, здатен "підстрибнути" до 50 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші відповідав на п’ять питань про гроші у 2023 році, які турбують кожного українця, і писав про особливості банківських карток, які можуть стати пасткою для їх власників.

А більше економічних прогнозів на наступний рік читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.