Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Такого українці точно не чекали! З'явився прогноз курсу долара на два роки

Аналітики не виключають, що найгірший прогноз вартості американської валюти може збутися

Колаж: Pro Гроші

Стало відомо, чи перевищить долар межу в 50 гривень

Колаж: Pro Гроші

За найгіршим сценарієм курс долара може досягти позначки в 51 гривню вже у 2023 році, а у 2024-му – у 54 гривні.

Про це свідчить прогноз консенсус-групи Focus Economics SLU.

Водночас аналітики вважають такий сценарій найпесимістичнішим. Тоді як оптимальний курс, який очікують від американської валюти, наступний:

  • у 2023 році – 40,20 гривень за долар;
  • у 2024 році – 40,40 гривень за долар.

Крім того, у дослідженні допускають, що для забезпечення фінансової стабільності Національний банк якийсь час зберігатиме фіксований курс.

"Плаваючий режим, ймовірно, буде знову введений, щойно дозволять економічні умови", – наголошується у звіті.

Укладачі дослідження також звертають увагу на стабільність курсу гривні протягом останніх місяців.

"Довіра до валюти зберігається завдяки великим міжнародним резервам і збільшенню надходження іноземної допомоги", – вважають економісти.

Станом на початок грудня резерви НБУ навіть перевищували довоєнний рівень (майже 28 млрд доларів).

Як може змінитися курс долара взимку

Директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський зазначив, що хоч наразі ситуація на валютному ринку стабільна, курс долара може змінитися напередодні нового року.

На його думку, атаки Росії на українську енергосистему не вплинуть на курс долара у короткостроковій перспективі. Водночас, якщо впродовж тривалого часу зберігатиметься значний дефіцит електроенергії, то це відобразиться на експорті, зокрема, на металургії. Також удари по Одеській області ускладнюють морський вивіз зерна.

Вишлінський очікує, що до кінця року курс валют залишатиметься стабільним, оскільки серйозного впливу якихось чинників поки немає.

"Але, якщо будуть надзвичайно потужні удари та повторний блекаут — гривня може послабитись. Також гривню може послабити попит на пальне та генератори, якщо він значно виросте взимку", – пояснив директор ЦЕС.

Нагадаємо, восени у Міністерстві економіки опублікували макропрогноз на 2023 рік, згідно з яким до кінця наступного року долар мав би зрости до 50 грн. Однак пізніше прогноз оновили, і так на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн/дол. У перші місяці нового року він має складати 42,2 грн/дол.

Раніше ми пояснювали, чи можливий курс по 50 гривень за долар у 2023 році. Також ми розповідали, що буде з курсом долара напередодні нового року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.