Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Соцвиплати можуть забрати в 2023 році – є дві причини скасування допомоги

Українцям потрібно стежити за витратами, бо наявність у родини дорогих покупок є підставою позбавити соцвиплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фінансову допомогу одиноким матерям можуть скасувати через дві підстави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Український уряд постановою від 18 квітня поточного року посилив вимоги до призначення соціальної допомоги. В деяких випадках нарахування коштів, зокрема одиноким матеріям і малозабезпеченим сім’ям, можуть скасувати.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій.

Документ розширив перелік підстав, через які українців позбавлятимуть соціальної підтримки. Загалом це стосується:

  • одиноких матерів;
  • малозабезпечених родин.

Урізати виплати двом вказаним категоріям громадян можуть за таких підстав:

  • хтось зі складу сім’ї протягом 12 місяців перед датою звернення за призначенням соціальної допомоги витратив суму, яка перевищувала 50 тисяч гривень;
  • хтось зі складу родини на перше число місяця, коли призначили виплати, має на депозитному банківському рахунку кошти понад 100 тисяч гривень або державні облігації на зазначену суму.

Нагадаємо, що одинокі матері у 2023 році отримують на дітей до 6 років 2 272 грн. Якщо дитині до 18 років, то сума допомоги становить 2 833 грн. А виплати на студента віком від 18 до 23 років дорівнюють 2 684 грн.

Після пологів також нараховують грошове забезпечення, загальна сума становить 41 280 гривень. Але ці кошти виплачують поступово: спершу батькам дають 10 320 грн, а потім – по 860 грн на місяць впродовж трьох років.

Обов’язки можуть перекласти на ПФУ

Раніше питаннями субсидій займалися органи соціального захисту, втім з 2023 року ці обов’язки переклали на Пенсійний фонд України. Не виключено, що функції призначення соцвиплат також можуть опинитися під егідою ПФУ. Зареєстрували відповідний законопроєкт № 9318 про передачу повноважень, а причина змін – управління не здатні нараховувати допомогу людям на тимчасово окупованих територіях.

Якщо приймуть позитивне рішення, то ПФУ буде займатися допомогою у зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні та усиновленні дитини, допомогою на дітей одиноким матерям, оплатою послуг патронату над дитиною, грошовим забезпеченням батькам-вихователям і прийомним батькам тощо.

Зазначається, що Пенсійний фонд має більш розвинену мережу підрозділів, які працюють за "екстериторіальним принципом". Тобто людина, незалежно від місця проживання, отримає свої соціальні виплати від держави. Органи соцзахисту не можуть забезпечити такі умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що підвищення пенсій не за горами та розповідав, які доплати у червні зможуть отримати українці. Також ми повідомляли, як медику вийти на заслужений відпочинок та який розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.