Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення пенсій не за горами? Які доплати у червні зможуть отримати українці

Вже поточного місяця деякі пенсіонери зможуть отримати доплати до своїх виплат, однак для цього їм потрібно відповідати певним критеріям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У червні здійснять перерахунок пенсій деяким пенсіонерам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У червні 2023 року пенсіонери, що продовжують працювати, отримають надбавку до пенсії. Виплати здійснюватимуться одразу за три місяці: квітень, травень та червень.

Про це повідомила директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко в ефірі каналу Суспільне.

Які надбавки отримають пенсіонери?

Розмір доплати насамперед залежатиме від двох факторів, а саме:

  • страхового стажу;
  • поточної заробітної плати.

За словами Олени Охріменко, надбавки будуть індивідуальними, тобто, хтось може отримати доплату у розмірі 100 гривень, а комусь підвищать пенсію на 1 200 гривень.

Однак, відомо, що пенсіонери, які працюють та мають стаж не менше 35 років, а їхня зарплата становить не менш ніж 7 000 гривень, отримають доплату у розмірі 1 200 гривень.

"Все залежить від того, які показники мала людина, працюючи останні два роки. Також при перерахунку пенсій враховується зарплата з 1 липня 2000 року. Тобто від часу останнього перерахунку до цього періоду дорахується ще два роки: з 1 березня 2021-го по 28 лютого 2023-го", – каже Олена Охріменко.

Хто може розраховувати на доплату?

Підвищені пенсійні виплати у червні 2023 року отримають близько 600 000 пенсіонерів, для цього їм потрібно відповідати лише двом критеріям:

  • пенсіонери, які працюють і станом на 1 березня мають право на перерахунок (отримали 24 місяці стажу);
  • пенсіонери, яким було призначено або перераховано пенсії щонайменше два роки тому.

На які доплати можуть розраховувати пенсіонери у серпні 2023 року?

Йдеться про доплати, які раніше виплачували українським пенсіонерам до Дня Перемоги, однак з 2023 року й надалі ці доплати приурочать до Дня Незалежності.

Щодо розміру виплат, наразі невідомо, які саме надбавки зможуть отримати пенсіонери. Проте, в уряді зазначили, що доплати до пенсій здійснюватимуть у межах тих можливостей, які має бюджет країни.

Розраховувати на доплату у серпні можуть такі категорії громадян:

  • ветерани Другої світової війни;
  • ветерани російсько-української війни;
  • жертви нацистських переслідувань;
  • учасники війни;
  • члени сімей загиблих військовослужбовців.

Раніше ми розповідали, через які помилки українці втрачають пенсійні виплати. Також ми писали, хто не зможе підвищити свої виплати до виходу на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.