Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні – як медику вийти на заслужений відпочинок та який розмір виплат

Розбиралися, від чого залежить пенсія лікарів та медичних сестер та хто із них отримує подвійний стаж

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії медиків залежать від страхового стажу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсія за вислугу років для медпрацівників може бути призначена, якщо вони працювали за спеціальністю на посадах, передбачених "Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років". При цьому не мають значення форма власності або відомча належність закладу охорони здоров’я, у якому працює медичний працівник, і тривалість робочого дня.

Сайт Pro Гроші з’ясовував, як нараховують пенсії медичним працівникам у 2023 році.

Як розраховують пенсію за вислугу років

Як кажуть у Пенсійному фонді, пенсія за вислугу років – це один з видів трудових пенсій. Розрахунок пенсії за вислугу років медичним працівникам Пенсійний фонд визначає за формулою, що залежить від стажу та розміру заробітної плати. Він ураховує середньомісячний заробіток, який медичний працівник отримував перед зверненням за оформленням пенсії. Середньомісячний заробіток – за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд упродовж усієї трудової діяльності незалежно від перерв у роботі.

Деяким медичним працівникам за потреби підсумовують стаж за періоди роботи в закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Кому нараховують стаж у подвійному розмірі

Деяким медичним працівникам нараховують стаж у подвійному розмірі, а саме за наступну роботу:

  • роботу в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я;
  • у закладах (відділеннях) із лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД;
  • в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я;
  • у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я;
  • у закладах з надання психіатричної допомоги.

Хто має право на пільгове обчислення стажу

Правом на пільгове обчислення страхового стажу користуються особи, які працювали у вищезазначених закладах до 01.01.2004 року. Надалі стаж обчислюється в одинарному розмірі – за даними системи персоніфікованого обліку.

Який треба мати стаж, аби вийти на пенсію

Для того, аби вийти на заслужений відпочинок, медпрацівники повинні мати спеціальний стаж роботи:

  • до 01.04.2015 – не менше ніж 25 років;
  • із 01.04.2022 по 31.03.2023 – 29 років;
  • з 01.04.2023 до 31.03.2024 – 29,5 років;
  • з 01.04.2024 – вже 30 років.

Хто не має право на пенсію за вислугу років

Медичним працівникам, що працюють на посадах лікарів і середнього медичного персоналу за сумісництвом пенсія за вислугою років не призначається.

"Виплачувати пільгову пенсію за вислугу років медпрацівникам-сумісникам припиняють повністю. Вони не зможуть отримати навіть частку, пропорційну до зайнятості на посаді, що не дає права на такий вид пенсії", – кажуть у Пенсійному фонді.

Чи можна після виходу на пенсію працювати

Особа, якій призначена медична пенсія за вислугу років, має право працювати на роботі, що дає право на цей вид пенсії. Однак виплачувати пенсію за вислугу років медичному працівнику припинять. Поновлять виплати лише з наступного дня після звільнення.

Щоб отримувати пенсію за вислугу років, особа має працювати на посаді й у закладі, яких не передбачає Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, або не працювати взагалі.

Тож якщо особа вирішила повернутися на колишнє місце роботи, що дає право медичному працівнику на пільгову пенсію за вислугу років, вона має повідомити про це місцевий орган Пенсійного фонду України. Виплату пенсії припинять, а після звільнення з такої посади – поновлять.

Головне – не працювати на посадах, які зазначені в Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Ким можуть працювати лікарі та отримувати пенсію

Лікарі та медичні сестри, яким нараховується пенсія за вислугою років медичних працівників, можуть працювати:

  • технічними службовцями, реєстраторами медичними, сестрами-господинями;
  • робітниками – дезінфекторами, молодшими медичними сестрами з догляду за хворими, молодшими медичними сестрами, санітарками-буфетницями, фасувальниками медичних виробів тощо.

У такому разі працівники отримуватимуть як заробітну плату, так і пенсію за вислугу років.

Раніше ми розповідали, через які помилки українці втрачають пенсійні виплати. Також ми писали, хто не зможе підвищити свої виплати до виходу на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.