Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки грошей витрачає українська сімʼя на місяць – розбір експерта

Ми згадали лише основні витрати, але ще також не варто забувати про витрати на фінансові цілі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Сімʼя має підраховувати всі доходи та витрати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди завжди працюють, щоб мати більші доходи та витрачати їх на свої потреби. У кожної людини вони різні, а тому і сума необхідного бюджету на сімʼю може відрізнятися. Однак скільки в середньому необхідно грошей середньостатистичній родині з України?

Про це сайт Pro Гроші розбирався разом із фінансовою планеркою Ульяною Гринчевською.

Уявімо сім’ю з Тернополя, яка складається з чоловіка та дружини. Сім’я має власну квартиру недалеко від цента міста, однак без автомобіля. Вони час від часу люблять з’їздити в гори на декілька днів. Також чоловік та дружина приділяють час саморозвитку: вивчають англійську мову, проходять курси підвищення професійного рівня тощо.

Витрати сім’ї діляться на дві основні частини:

  • щоденні;
  • цільові.

Щоденні витрати:

  • їжа – 8 000 гривень на місяць;
  • догляд за собою – 1 600 гривень на місяць;
  • транспортні витрати – 900 гривень на місяць;
  • комунальні витрати – 2 300 гривень на місяць.

Цільові витрати:

  • донати – 3 000 гривень;
  • оновлення гардероба (загальна сума витрат поділена на 12 міс.) – 3 000 гривень;
  • відпустка в Україні (загальна сума витрат поділена на 12 міс.) – 2 500 гривень;
  • медицина (медикаменти, вітаміни) (загальна сума витрат поділена на 12 міс.) – 1 500 гривень;
  • хобі (загальна сума витрат поділена на 12 міс.) – 800 гривень;
  • саморозвиток (загальна сума витрат поділена на 12 міс.) – 3 200 гривень.

Всього – 26 800 гривень.

Якби сім’я мала авто, то ще варто додати 3-5 тисяч гривень в місяць. Якщо є дитина, то додаємо ще близько 8 тисяч гривень в залежності від віку, харчових вподобань, гардероба тощо.

Якщо сім’я подорожує за кордон, то ще варто додати як мінімум 10-20 тисяч гривень, але все залежить від типу відпочинку чи країни.

Думаю, що таким прикладом я описала сучасну середньостатистичну молоду сімейну пару, де працюють обидва партнери. Також, якщо сім’я полюбляє брендовий одяг, то 3 тисячі гривень точно буде замало. Тому тут вже потрібно окремо рахувати, – говорить експертка.

Згідно з даними з сайту work.ua, станом на лютий 2023 року середня зарплата в Тернополі – 14 тисяч гривень на місяць. Для сім’ї, яка наведена в нашому прикладі, такий варіант точно не підійде. Ми рахували лише основні витрати, але ще не згадали витрати на фінансові цілі. Наприклад, купівля авто чи формування капіталу для пенсій, або створення фонду для дитини тощо.

Рекомендую все рахувати: доходи, витрати, вартість фінансових цілей. Адже з допомогою такого підрахунку ви точно будете знати, якими сумами ви управляєте, скільки коштів вам було б потрібно для формування резервної подушки, які суму потрібно відкладати чи інвестувати на фінансові цілі, – додала Ульяна Гринчевська.

Для того, аби вам зручніше було вести сімейний бюджет, то можна також використовувати мобільні додатки — Wallet, Monefy, Spendee тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.