Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що впливає на розмір пенсії по інвалідності – існує три фактори

Виплата нараховується залежно від групи інвалідності та страхового стажу

Фото: РБК-Україна, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Від чого залежить рощмір пенсії по інвалідності в Україні

Фото: РБК-Україна, Freepik. Колаж: Pro Гроші

В українському законодавстві закріплені правила, за якими обчислюються розміри пенсійного забезпечення для осіб з інвалідністю. Ця сума напряму залежить від пенсії за віком, яка з 1 грудня збільшилася у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

Деталі повідомляє видання "На пенсії".

Українці, які втратили працездатність, мають право на отримання окремої соціальної виплати. Її розмір встановлюється лише після проведення медико-соціальної експертизи. У висновку вказується причина, група, час настання інвалідності, термін її тривалості та інші дані, на основі яких Пенсійний фонд визначає суму виплат.

Загалом розмір залежить від кількох факторів. По-перше, від пенсії за віком, оскільки з неї обчислюють частку у відсотках. По-друге, від групи інвалідності. По-третє, від страхового стажу: до нього додатково додають період від дня встановлення інвалідності до шістдесятирічного віку.

Пенсійне забезпечення загалом вираховують за наступною схемою:

  • 100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
  • 90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
  • 50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

Інвалідність внаслідок війни

Іншим чином вираховують розмір виплат для людей, які стали непрацездатними через війну. Сума залежить від групи та військового звання. В середньому українці отримують від 4 396 грн до 6 532,50 грн. Загалом мінімальна пенсійна виплата не може бути нижче:

  • І група – 650% прожиткового мінімуму;
  • ІІ група – 525% ПМ;
  • ІІІ група – 360% ПМ.

До цієї пенсії по інвалідності встановлюються надбавки, доплати й підвищення, передбачені законодавством. Щоб отримати виплату, необхідно написати відповідну заяву до Пенсійного фонду чи звернутися до відомства за допомогою онлайн-ресурсів. Якщо заява написана більш як через 3 місяці після дня встановлення діагнозу, то пенсію призначать з моменту звернення. Якщо зможете почати оформлення раніше, нарахування обчислятимуть з дня встановлення інвалідності.

У наступному році пенсії будуть індексовані

На 2023 рік український уряд запланував у державному бюджеті майже 447 мільярдів гривень видатків на пенсійне забезпечення. До прикладу, на поточний рік потреби соціального захисту оцінюватися у 400 мільярдів гривень. Як зауважив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, навіть в умовах війни фінансування збільшили, оскільки існує розуміння, що доведеться індексувати пенсії.

"Пенсіонери – одні з найменш захищених верств населення. І сорокамільярдне збільшення – це якраз додаткові асигнування для Пенсійного фонду", – додав чиновник.

Водночас інші напрямки, зокрема підтримка внутрішнього переміщених осіб, програми житлових субсидій тощо збережено на цьогорічному рівні. Підвищення прожиткового мінімуму, від якого напряму залежить розмір пенсійних видатків, наступного року не передбачається.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що під час виходу на пенсію деякі жінки можуть стикнутися з проблемами. Також ми повідомляли, як оформити інвалідність, перебуваючи за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.