Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як оформити інвалідність, перебуваючи за кордоном – інструкція

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, куди звертатися для отримання послуги

Колаж: Pro Гроші

Українці за кордоном можуть оформити інвалідність

Колаж: Pro Гроші

Українці, які виїхали за кордон через повномасштабне вторгнення Росії, зможуть оформити інвалідність у дистанційному форматі.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Для того щоб оформити інвалідність під час воєнного стану дистанційно, у людини повинні бути на руках медичні документи та обстеження. Їх потрібно надіслати українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України, щоб оформити направлення на Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК). Форма направлення – 088/о.

Далі лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить їх на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності людина не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії, незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян.

Для тих українців, які знаходяться за кордоном і яким необхідно поновити довідку про інвалідність і повторно пройти МСЕК, уряд продовжив строк дії інвалідності на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його скасування.

Чи можна в'їхати в Україну, якщо втратили документи

Прикордонники пояснили, що відсутність документів не обмежує право українців повернутися в Україну. Відповідно до законодавства, громадянину України за жодних підстав не можуть відмовити у праві на в'їзд в країну.

При втраті паспорта, недійсних чи протермінованих документах повернутися додому можна за тимчасовим посвідченням особи на повернення в Україну. Його видають закордонні дипломатичні установи.

У Мінреінтеграції пояснюють, що невдовзі документи будуть видавати також і консульства України в Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії.

Крім того, потрібно пам'ятати, що діти та підлітки до 18 років пропускаються на територію України за наявності свідоцтва про народження. При цьому, Державна прикордонна служба самостійно вносить дані про людину в базу.

Громадяни старше 18 років, які втратили свої документи, будуть також пропускатись за наявності свідоцтва про народження. Ідентифікацію особи будуть проводити вже на території України.

Раніше ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть українцям знайти доступне житло в Польщі. Також ми писали про те, яку роботу пропонують українцям в сусідніх країнах та скільки платять.

Більше про закордонне життя читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.