Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сезон афер відкрито: як шахраї можуть взяти на вас кредит

Шахраї беруть кредити на чужі імена, але розрахуватися з боргами доводиться жертвам схем

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У деяких випадках гроші доведеться повертати через суд

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Небезпека втратити гроші завжди існує, і інколи шахраї можуть скористатися даними, які навіть не стосуються ваших рахунків.

Розповідаємо, за допомогою якої інформації аферисти можуть взяти кредит на будь-кого.

Небезпека у паспорті

Загублений паспорт – це не лише проблема з документацією, а і ризик отримати купу кредитів, які оформлять на вас шахраї. Існує така схема: аферисти знаходять чи викрадають чийсь паспорт, вклеюють своє фото і на дані справжнього власника документа оформляють кредити. Причому він може бути не один, бо коли їх оформлювати швидко, інформація не встигає оновлюватися в Бюро кредитних історій.

Так, людина з часом виявляє, що у неї купа боргів, і вони всі збільшуються через відсотки і прострочення.

У шахраїв також можуть бути проблеми через оформлення таким способом кредитів у банках. Тому вони намагаються робити це через мікрофінансові організації, бо так виявити і довести шахрайство важче.

Проте довести шахрайство можна. Найперше потрібно звернутися до установи, в якій виявились борги, і попросити всю інформацію про взяття цих кредитів. Разом з усіма даними потрібно йти до поліції. Якщо підтверджень буде достатньо, кредити спишуть.

Але може бути таке, що кредити взяли на людину ще до того, як вона повідомила про втрату паспорта. В такому випадку доводити невинуватість треба через суд.

Власне, щоб уникнути такої ситуації, не треба передавати свої документи третім особам, а особисті дані в інтернеті потрібно вводити лише через захищені сервіси. А ще допоможе ID картка. Як пояснили в "Дії", підробити паперовий документ дуже легко. А от пластикова картка містить захищений чип, на ньому зберігаються всі дані. І вклеїти в неї нове фото і скористатись цим для взяття кредиту не вийде.

Чим ще користуються шахраї

Застосувати таку схему можуть і без паспорта, маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Як це дає доступ до грошей? У кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків. А далі вони можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Щоб через таку схему не мати проблем з боргами в НБУ пояснили, як потрібно захищати свої номери:

  • перейти на контракт з мобільним оператором;
  • не розголошувати фінансовий номер телефону;
  • відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора;
  • встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону;
  • зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Раніше ми писали, що бувають випадки, коли людина оформила кредит, а згодом ситуація змінилась і у кредитних грошах потреба зникла. Тому читайте, у яких випадках людина може відмовитись від кредиту і нічого не втратити. Також ми детально розписали про те, як перевірити кредитну історію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.