Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Секрет успішного виховання: чи варто дитині давати кишенькові гроші

Навчитися управляти бюджетом не так просто й для цього потрібна практика

Фото: pexels

Фінансової грамотності треба вчити змалечку

Фото: pexels

Здебільшого люди по різному ставляться до кишенькових грошей для малечі. Хтось вважає це пустощами та надмірністю, хтось – життєвою необхідністю.

Про це розповідає експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов в Instagram.

Насправді, правильне ставлення до грошей – один із найважливіших аспектів виховання. Адже саме вони дозволяють формувати фінансову грамотність та незалежність малечі.

Чому у дитини повинні бути кишенькові гроші

Комунікація

Гроші – це один зі способів структурування взаємодії між людьми. Дійсно іноді ми вибудовуємо стосунки зі своїм оточенням, у тому числі й за допомогою грошей.

"Чим раніше дитина навчиться використовувати цей інструмент комунікації, тим краще", – говорить експерт.

Також кишенькові гроші дозволяє дитині почуватися вільно.

"Наприклад, якщо у їдальні друзі вирішать купити булочки, то дитині не доведеться просити гроші в борг чи соромʼязливо відповідати – "у мене нічого немає"", – йдеться у повідомленні.

Планування бюджету

Навчитися управляти бюджетом не так просто й для цього потрібна практика. Цей досвід має бути як позитивним, так і негативним.

Наприклад, якщо один раз дитина витратить всі свої гроші, то надалі вже зважено прийматиме певні рішення.

Розуміння власних цілей

За словами психолога, коли дитина має свої гроші, то вона може приймати рішення про купівлю, наприклад, нових кросівок сама. Також вона зможе відкладати на них гроші.

"Навіть якщо вона купить не найкращі кросівки, які розваляться за сезон, то вона зрозуміє ціну вибору і наступного разу усвідомлено буде підходити до покупки", – йдеться у повідомленні.

Формування цінності

Насправді не всі діти розуміють справжню цінність деяких речей, які їм купують батьки. Через це вони можуть недбало до них ставитися.

Розуміння, скільки коштувала іграшка чи інший предмет, допоможе сформувати відчуття грошей на "особистому балансі". Знаючи, що новий телефон коштує як рік кишенькових грошей, дитина буде більш дбайливою з ним.

Як грошима не зіпсувати життя дитині

Щоб цього уникнути, то батькам варто дотримуватися трьох основних правил:

  • Батьки мають бути фінансово грамотними й давати хороший приклад своїм дітям.

  • Не дозволяти всього. Дати зрозуміти дітям зв'язок між працею і грошима (що гроші – це достойна оплата праці).

  • Не тиснути на дітей грошима.

Щодо третього правила, мається на увазі позбавляння дитинства заради майбутніх цілей. Наприклад, батьки весь час працюють, щоб мати змогу оплатити престижний університет або здійснити якусь мрію, при цьому майже не бачать дитину. Більше читайте тут.

Раніше ми розповідали, як навчити дитину заробляти гроші. Також ми писали, які помилки дитинства можуть впливати на ваш бюджет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.