Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подякує в майбутньому: як грошима не зіпсувати життя своїй дитині

Разом з експертом розповідаємо, що потрібно робити батькам, аби фінансово не зіпсувати життя дитині

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як грошима не зіпсувати життя своїм дітям

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоб грошима не зіпсувати життя своїм дітям, треба докладати максимум зусиль. Адже дитина зазвичай переймає поведінку своїх батьків, зокрема фінансову.

Про це розповів засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua Любомир Остапів у коментарі сайту Pro Гроші.

Є лише три основні правила

За словами експерта, щоб фінансово не зіпсувати життя своїм дітям, батькам потрібно дотримуватися лише трьох основних правил, завдяки яким сім'я зможе без проблем обговорювати тему грошей:

  1. Батьки мають бути фінансово грамотними й давати хороший приклад своїм дітям.
  2. Не дозволяти всього. Дати зрозуміти дітям зв'язок між працею і грошима (що гроші – це достойна оплата праці).
  3. Не тиснути на дітей грошима.

Щодо третього правила, мається на увазі позбавляння дитинства заради майбутніх цілей. Наприклад, батьки весь час працюють, щоб мати змогу оплатити престижний університет або здійснити якусь мрію, при цьому майже не бачать дитину.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Так, позбавляння дитинства заради заробітку може дуже травмувати дитину, і в майбутньому вона, скоріш за все, перейме поведінку своїх батьків.

Експерт зазначив, що батьки мають вчасно почати вчити дитину фінансової грамотності. Тож варто дотримуватися цих основних правил, щоб в майбутньому дитина сказала вам дякую.

Як навчити дітей заробляти гроші

Щоб в майбутньому не виникло страху заробляти та експериментувати, у молодшому віці батькам варто пояснювати дитині, навіщо потрібні гроші, та допомогти розібратися, як правильно їх заощаджувати на різні цілі.

За словами експерта, батьки й самі можуть запропонувати дитині роботу. Йдеться не про традиційну роботу, наприклад, помити посуд. Це про більш такі, разові задачі, які потребують сторонньої допомоги, наприклад, зробити діджитал фотографій або налаштувати смартфон.

Якщо говорити про більш дорослий вік, то діти можуть самі заробляти гроші за допомогою онлайн-платформ. Наприклад, малювати на замовлення, фотографувати, копірайтити, перекладати.

Батьки завжди повинні підтримувати дитину та не критикувати її вибір, звісно, якщо робота повністю відповідає законодавчим нормам.

Раніше ми розповідали, що варто робити дитині з першим заробітком. Також ми писали, як батькам не зіпсувати стосунки з дітьми через гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.