Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіян налякали новою банкнотою у тисячу рублів — що не так з грошима

Центробанк Росії посварився з Православною церквою країни через оновлений дизайн грошей

Фото: УНІАН

В Росії виник скандал через нову банкноту у 1000 рублів

Фото: УНІАН

У Росії зчинився скандал через новий дизайн купюри номіналом в 1 тисячу рублів. Усе тому, що оновлену купюру розкритикували представники Православної церкви.

Пресслужба Центробанку Росії вже повідомляє, що дизайн 1 тисячі рублів обов'язково доопрацюють, тож поки що нову купюру не вводитимуть в обіг.

Що не так з оновленою купюрою

Новим дизайном банкнот номіналом 1 тисяча та 5 тисяч рублів у Центробанк похизувалися 16 жовтня. Повідомлялося зокрема, що тисячу рублів присвятили Приволзькому федеральному округу, зобразивши на грошах Музей історії державності татарського народу. До цього на купюрі зображали пам'ятник князю Київської Русі Ярославу Мудрому, каплицю ікони Казанської Божої Матері, Ярославський кремль та герб міста Ярославль.

У Росії відкликали з обігу оновлену банкноту номіналом в тисячу рублів через відсутність хреста
У Росії відкликали з обігу оновлену банкноту номіналом в тисячу рублів через відсутність хреста
Фото: Telgram

Втім оновлення дуже не сподобалося Російській Православній церкві, представники якої були обурені новим дизайном. На їхню думку, цими грошима не можна користуватися, адже на купюрі зображений православний храм, але без хреста. До того ж на мінареті помістили зображення півмісяця.

При цьому приміщення музею історії державності татарського народу, який зобразили на новій банкноті, функціонує в будівлі колишньої палацової церкви. Колись на її куполі дійсно майорів хрест, але його прибрала звідти радянська влада.

Наразі, аби не гнівити представників духовенства, Центробанк Росії вирішив зупинити випуск нових банкнот. Планується, що банкноти таки з'являться в обігу, але після кардинальних змін у дизайні.

Чому в Росії відбувається девальвація рубля

Влітку російська валюта опинилася серед найгірших ринків, що розвиваються, поруч з турецькою лірою та аргентинським песо.

Впродовж 2023 року рубль втратив 23% своєї вартості щодо долара. Однак такі негативні процеси з рублем не є несподіваними.

Наприклад, у Кремлі постійно збільшують державні витрати та ще більше поглиблюють фінансову кризу. Через повномасштабний напад на Україну проти Росії запровадили безпрецедентні санкції, країна втрачає доходи від енергетичного сектору.

До того ж росіяни полюбляють тримають свої гроші на закордонних рахунках, що призводить до обмеження доступної валюти на внутрішньому ринку.

Раніше ми пояснювали, чому в Україні незабаром побільшає повітряних тривог. Також ми писали, як українцям підготуватися до складної зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.