Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим пом'якшать умови для звільнення зі служби – що планують змінити

В Україні хочуть виправити недолік, через який військовослужбовці не можуть звільнятися зі служби в армії, хоча стан здоров'я дозволяє це зробити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовцям хочуть дозволити звільнятися з армії через стан здоров'я

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським захисникам хочуть дозволити звільнятися зі служби в армії, якщо їх визнають непридатними до подальшої служби через, наприклад, отримане порання.

Про це йдеться у законопроєкті №9180, який має надати можливість військовим звільнятися зі служби за рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК) на 6−12 місяців, у разі визнання його непридатним із переоглядом через вказаний строк.

Зазначається, що зараз військові можуть залишити службу в армії через стан здоров'я та на підставі рішення військово-лікарської комісії ― після поранення або захворювання, яке виникло час служби і є в переліку хвороб, закріплених Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України.

Також ВЛК можуть визнавати військовослужбовця непридатним з переоглядом через півроку-рік. Передбачається, що за цей термін військовий може вилікуватися, тож якщо його стан покращиться, він повернеться на службу, або звільниться, якщо після лікування стан здоров’я залишиться без змін. При цьому військовий під час лікування значиться у військовій частині, але його виключають зі штату без збереження соцвиплат, зарплати та лікування.

Тож автори законопроєкту вказують, що процедура та підстави для реалізації зазначених рішень ВЛК передбачені Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, які були затверджені Президентом України № 1153/2008 від 10.грудня 2008 року.

У цьому Положенні, зокрема йдеться про те, що військовослужбовці, які перебувають на військовій службі та визнані ВЛК непридатними до неї з виключенням з військового обліку, мають бути звільнені у відставку за станом здоров’я. Натомість визнані тимчасово непридатними до військової служби з повторним медичним обстеженням через 6 або 12 місяців ― звільненню в запас за станом здоров’я із зазначенням у наказі про звільнення, що ці особи підлягають повторному медичному обстеженню після закінчення відповідного строку.

"Але слідувати цьому рішенню такі військовослужбовці не можуть через прогалину в Законі України Про військовий обов’язок і військову службу", ― йдеться у пояснювальній записці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, з яких причин можуть скасувати бронювання військовозобов'язаних. Також ми писали, чи законно вручати повістки українцям на кордоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.