Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи випустять за кордон знятих з військового обліку українців

Розповідаємо про умови, завдяки яким зняти з військового обліку українці можуть виїжджати за кордон під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть зняті з військового обліку українці виїжджати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Москви у лютому 2022 році в Україні оголосили воєнний стан та загальну мобілізацію. Через це військовозобов'язані громадяни у віці від 18 до 60 років не можуть залишати межі країни. Але для українців, які не перебувають на військовому обліку, практично немає перепон для виїзду за кордон.

Про це розповів в етері телеканалу "Київ" адвокат Ростислав Кравець.

Він пояснив, що українці, які отримали висновок військово-лікарської комісії (ВКЛ) про непридатність до військової служи та були зняті з військового обліку, мають повне право виїхати за кордон. Але потрібно слідувати деяким правилам. Наприклад, обов'язково пред'явити, крім закордонного паспорта, ще певні документи.

"Ви берете військовий квиток, висновок військово-лікарської комісії про те, що ви зняті з військового обліку у зв'язку з тим, що ви непридатні для військової служби, та спокійно їдете на кордон", — пояснив він.

Чи можуть виїжджати з України 17-річні юнаки

Як відомо, у постанові Кабміну № 1487, 17-річні хлопці повинні ставати на військовий облік. Тобто тепер треба йти до військкомату не в момент, коли виповнилось 16, а в рік, коли хлопцю має виповнитися 17 років.

Втім, під час воєнного стану мобілізації підлягають громадяни віком від 18 до 60 років (вони вважаються військовозобов’язаними). Відповідно, саме вони не можуть залишати межі країни під час війни.

Що ж стосується 17-річних юнаків, то, за словами Ростислава Кравця, перетинати кордон вони мають повне право. Хоча відомо про випадки, коли Держприкордонслужба не випускає юнаків за кордон, апелюючи до нових правил взяття на військовий облік.

"Прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично, з 16 років хлопець має стояти на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон", – зазначив експерт.

Але за усіма нормами та правилами, чоловіки, яким виповнилося 17 років, можуть перетинати кордон та виїжджати з України.

Раніше ми розповідали, кому з чоловіків дозволили виїжджати з України з 1 квітня 2023 року. Також ми писали, кого із чоловіків точно не мобілізують з 1 квітня.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.