Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рекордний курс долара та нові виплати – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші зібрав найважливіші економічні новини цього тижня

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова допомога, рекордний курс долара та відключення електроенергії

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, почався для українців з масованих російських ракетних обстрілів всієї території України. Це спричинило ряд подій, які торкнулись багатьох українців.

Про головні події тижня читайте у матеріалі Pro Гроші.

Україна припиняє експорт електроенергії

Навіть попри зупинку Запорізької атомної електростанції Україна виконувала свої обов'язки перед європейськими партнерами щодо експорту електроенергії, тим самим допомагала Європі заміщати російський газ та підтримувала стабільність електросистеми.

Після російських ракетних обстрілів енергетичних об'єктів, Україна припиняє експорт електроенергії, а Росія продовжує здійснювати енергетичні терори.

Курс долару майже досяг 20-річного максимуму

Наприкінці вересня індекс підстрибнув до 114,78, показник побив усі рекорди. Це стало максимальним значенням за останні 20 років, потім курс знизився та стабілізувався, впродовж кількох тижнів він змінювався в діапазоні кількох копійок.

Після російських ракетних обстрілів 10 жовтня зросла геополітична напруга, а очікування ескалації викликало тривогу у інвесторів щодо зростання відсоткових ставок.

Вже 11 жовтня індекс долара зріс на 0,2% до позначки 113,27, що майже дорівнює минулому рекордному максимуму. Наразі країні потрібно відмовитись від будь-яких ризиків, що стосуються економіки.

Нові соціальні виплати в Україні

Після початку війни Росії проти України багато громадян опинились у скрутному становищі. У зв'язку з цим Мінсоцполітики оголосило про запровадження універсальної соціальної допомоги для тих хто втратив все й одразу.

Планується запровадження базового показника, за яким будуть порівнюватись фінансові доходи сім'ї, якщо ці доходи будуть дуже низькими, то саме така сім'я зможе отримати фінансову допомогу.

Вона буде надаватись певний час, поки людина не знайде роботу та не стабілізує свої фінансові показники. Влада намагається таким чином підтримати сім'ї, яким довелось покинути свою домівку та шукати прихистку в іншому місті.

Виплати від ООН можна буде отримати одразу за кілька місяців

Українці, які подадуть заявку на грошову допомогу від УВКБ ООН у пунктах збору даних БФ "Право на захист", отримають виплати одразу за 6 місяців. Щоб отримати виплату одразу за кілька місяців, потрібно подавати документи саме у цих пунктах збору даних.

Загальна сума на людину становитиме 13 320 гривень. Громадяни, які зареєструвались з 1 вересня автоматично отримають додаткові виплати ще за 3 місяці, для цього повторно реєструватись не потрібно.

Виплати будуть надходити двома траншами (один транш – сума за 3 місяці), різниця між виплатами буде декілька тижнів. Якщо один транш перевищуватиме 30 000 грн, за декілька людей у родині, то ця сума розділиться на декілька виплат з різницею у 24 години.

З нагоди Дня захисника у Києві надаватиметься разова фінансова допомога

Кошти виділили в межах міської цільової програми "Турбота. Назустріч киянам" на 2022-2024 роки. Гроші отримуватимуть жителі столиці та внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані та фактично проживають у Києві.

Грошова допомога, залежно від категорії, надається у розмірі:

  • 1 500 грн;
  • 1 100 грн;
  • 1 000 грн;
  • 900 грн.

Фінансову допомогу зможуть отримати декілька категорій. Якщо людина відноситься одразу до декількох категорій, то виплата буде в більшому розмірі.

Раніше ми писали, що у Києві тепер можна оплатити за проїзд у громадському транспорті банківською карткою. Також ми розповідали, що потрібно взяти з собою на війну мобілізованим громадянам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.