Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знущання над беззахисними: що загрожує власникам тварин за жорстоке поводження

Розповідаємо, чи загрожує якесь покарання власникам, які знущаються зі своїх домашніх улюбленців

Фото: Pexels, соцмережі. Колаж: Pro Гроші

Власники, які ображають своїх дамашніх тварин, можуть бути покарані

Фото: Pexels, соцмережі. Колаж: Pro Гроші

Домашні тварини завжди вважалися членами сім'ї, але зараз набирає обертів зовсім інший тренд. Люди заводять собак не тому, що вони хочуть знайти друга, а тому, що це модно. Звідси й виходить агресивна поведінка власників щодо своїх домашніх улюбленців.

Така неприємна ситуація сталася в одному зі столичних ЖК — дівчина вийшла на прогулянку зі своєю собакою та почала агресивно себе поводити, коли тваринка не слухалася.

Ми вирішили розібратися, що загрожує громадянам за таке ставлення до тварин та чи передбачена у цьому випадку якась відповідальність.

Неповажне ставлення до домашніх улюбленців


Зараз Мережею шириться відео, на якому дівчина кричала на свою маленьку собаку та ображала її під час прогулянки в одному зі столичних ЖК.

Мешканці будинку, які спостерігали за її діями з вікон своїх квартир, обурилися такою поведінкою та навіть викликали поліцію, аби розібратися в ситуації та дати зрозуміти власниці, що до тварин так ставитися не можна.

 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram

Мешканці ЖК викликали поліцію через агресивне ставлення дівчини до своєї собаки

Фото: Telegram

Мешканці ЖК викликали поліцію через агресивне ставлення дівчини до своєї собаки

Фото: Telegram

Проте, як запевняє сама дівчина у своєму пості в Instagram, поліція не змогла нічого зробити, тому така поведінка власниці тварини залишилася безкарною.

Що загрожує власникам за жорстоку поведінку з тваринами


Згідно зі ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), жорстоке ставлення до тварин, зокрема безпритульних, прирівнюється до адміністративного правопорушення. Йдеться про знущання з тварин, які завдали їм фізичного болю, страждань, але при цьому не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі.

Проте мало хто знає, що за агресивну поведінку щодо своїх домашніх улюбленців можна понести відповідальність. Telegram-бот "UAnimals" зазначив, що у разі, якщо людина стала свідком жорстокого поводження з тваринами, насамперед потрібно:

  • негайно вжити заходів щодо припинення проявів жорстокого поводження, надати тварині допомогу (за необхідності, першу медичну) та привернути увагу оточуючих;
  • викликати поліцію (якщо поліція не приїжджає протягом тривалого часу, треба знову подзвонити на гарячу лінію та залишити скаргу);
  • за можливості, перешкодити зникненню правопорушника з місця події (правопорушником може бути як власник тварини, так й інша особа);
  • зафіксувати усі події на фото та відео, зокрема, дії правоохоронців;
  • сповістити органи місцевої влади, відповідні комунальні підприємства та зоозахисні організації про те, що сталося;
  • скласти письмову заяву про адміністративне правопорушення, надати поліції письмові та усні пояснення;
  • надати правоохоронцям докази вчинення адміністративного правопорушення (відеозаписи, речові докази тощо);
  • у разі відсутності реагування, подати скаргу до керівництва Національної поліції у регіоні та на гарячу лінію "102" або за телефоном 0-800-50-02-02.

Щодо міри покарання правопорушника, то в залежності від ознак та тяжкості вчиненого діяння, за жорстоке поводження з тваринами може загрожувати штраф в розмірі від 3 400 до 8 500 гривень або навіть адміністративний арешт на строк до 15 діб. Також можлива конфіскація тварини у власника, який вчинив дане правопорушення стосовного свого домашнього улюбленця.

Раніше ми розповідали, чи можна тримати тварин в орендованій квартирі. Також ми писали, чи можна заїхати на територію України з домашньою твариною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.