Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прогноз Нацбанку провалився? Чому сповільнився ріст цін на продукти та пальне

Попри прогнози регулятора, рівень інфляції в Україні суттєво знизився

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яким є рівень інфляції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Споживча інфляція в нашій країні в січні 2023 року знизилась до 26% у річному вимірі. За оцінками Нацбанку, сповільнення зростання цін тривало і в лютому.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ за березень 2023 року.

Експерти НБУ не наводять цифри оцінки інфляції за лютий, але згідно з оприлюдненим графіком, інфляція уповільнилась приблизно до 25%.

Як зазначається в огляді, зниження загальної інфляції розпочалося раніше, ніж очікував НБУ в січні, "зокрема завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій зимі".

Однак, фундаментальний інфляційний тиск, виражений зростанням базового ІСЦ, залишався високим, зокрема через подальше відображення більших витрат бізнесу, у тому числі через дефіцит електроенергії, вважають в НБУ.

Чому сповільнилось зростання цін

Ціни на продовольство, зокрема сирі продукти харчування, почали не так швидко повзти вгору під впливом розширення пропозиції овочів борщового набору, м’яса та круп. Вагомими чинниками сповільнення продуктової інфляції були м'які погодні умови, ефекти від деокупації частини Херсонської області, що дало змогу розблокувати постачання товарів з інших областей України, а також стабільної ситуації на валютному ринку, зазначають в НБУ.

"Натомість стримували сповільнення інфляції подальше відображення більших витрат підприємств, понесених раніше, зокрема через дефіцит електроенергії. Через це, а також вичерпання запасів продукції тривалого зберігання і надалі високими темпами зростали ціни на оброблені продукти та непродовольчі товари", — йдеться в огляді.

Що з цінами на пальне

За даними НБУ, темпи зростання цін на пальне стрімко знизилися в умовах достатньої пропозиції та слабшого попиту на нього, у тому числі завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій погоді, а також зниженню світових цін на нафту в річному вимірі.

"Завдяки меншому тиску з боку цін на пальне нижчими темпами дорожчали транспортні послуги, а під впливом слабшого споживчого попиту пригальмувало подорожчання алкогольних напоїв. Зростання адміністративно регульованих цін і надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення", — йдеться в огляді.

Що впливає на зростання вартості продуктів під час війни

Раніше ми писали про те, що завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало визначає наступні фактори, пов'язані з війною, що впливають на зростання вартості продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Які фактори стримують інфляцію

На тлі подорожчання низки продуктів вартість електроенергії та природного газу для населення не змінилася, а гаряча вода й опалення у жовтні проти вересня подешевшали на 0,2%.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук зазначає, що важливим фактом є стабілізація цін на паливо, які практично не змінилися у жовтні та листопаді, але їх зростання у річному обчисленні становить 62%.

У НБУ очікують, що інфляція й надалі поступово знижуватиметься у 2023 році. Свідченням цього є, зокрема, подальше прискорення базової інфляції через перенесення вищих виробничих витрат бізнесу.

Раніше ми писали про те, як заробляли українці, попри війну у 2022 році. Також ми пояснювали, як українці можуть збільшувати свій прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.