Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни різко підскочать? Якою буде інфляція та що на неї впливає

З'ясувалось, як впливає війна на ціни та яким буде споживчий попит

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з цінами та інфляцією

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні найближчим часом варто очікувати на прискорення інфляції.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки в Огляді інфляції за січень 2023 року.

Відомо, що впродовж найближчих двох місяців не треба очікувати зростання споживчого попиту.

"Відтак за умови відсутності руйнації критичної інфраструктури в загрозливих обсягах, ймовірно, що впродовж найближчого часу буде збережено відносно стримані темпи інфляції, але з очікуваним їх збільшенням, визначеним передусім розширенням споживчого попиту в умовах поступової стабілізації економіки", – прогнозують в Мінекономіки.

Причини прискорення інфляції

До певного дисбалансу в економіці призвели наступні чинники:

  • руйнування інфраструктурних об’єктів,
  • закриття підприємств,
  • постійний російський терор передусім мирного населення

Рівень інфляції в січні 2023 року

За інформацією міністерства економіки, в січні 2023 року темпи споживчої інфляції залишалися майже на рівні попереднього місяця – 0,8% за місяць (0,7% у грудні 2022 року), при цьому річні темпи уповільнилися до 26% (з 26,6%).

За даними міністерства, поточну динаміку споживчих цін визначали, переважно, усі ті основні чинники, які були їй притаманні й упродовж останніх місяців минулого року.

"Передусім це динаміка стриманого попиту та наслідки регулярних атак ворога на критичну інфраструктуру з акцентом на об’єкти енергетики та здатність відповідних служб, бізнесу та населення швидко відновлюватися", – зазначили в відомстві.

Що впливає на зростання вартості продуктів під час війни

Раніше ми писали про те, що завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало визначає наступні фактори, пов'язані з війною, що впливають на зростання вартості продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Які фактори стримують інфляцію

На тлі подорожчання низки продуктів вартість електроенергії та природного газу для населення не змінилася, а гаряча вода й опалення у жовтні проти вересня подешевшали на 0,2%.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук зазначає, що важливим фактом є стабілізація цін на паливо, які практично не змінилися у жовтні та листопаді, але їх зростання у річному обчисленні становить 62%.

У НБУ очікують, що інфляція й надалі поступово знижуватиметься у 2023 році. Свідченням цього є, зокрема, подальше прискорення базової інфляції через перенесення вищих виробничих витрат бізнесу.

Раніше ми писали про те, як заробляли українці, попри війну в 2022 році. Також ми пояснювали, як українці можуть збільшувати свій прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.