Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк, Ощадбанк, Monobank – що відбувається з курсом долара

Долар у банках різко підскочив, хоча останні тижні тримався стабільної позначки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках України несподівано виріс

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс валют в Україні останніми тижнями радував громадян своєю стабільністю, наскільки це можливо на фоні високого рівня. Але 2 листопада долар похитнувся у бік здорожчання в українських банках.

Такі дані надає фінансовий портал "Мінфін".

Курс долара у ПриватБанку, Ощадбанку і Monobank

Курс готівкового долара у найбільшій національній фінансовій установі країни – ПриватБанку – подорожчав на 20 копійок. Станом на вівторок, 2 листопада, американська валюта коштує 39,70 грн. Продати її можна в середньому за 39,20 грн за дол. З євро ситуація схожа: курс підскочив на 10 копійок до позначки 39,30 грн, а продати можна рівно на гривню дешевше – за 38,30 грн.

Якщо оцінювати стан на валютному ринку без прив’язки до конкретного банку, то середній курс долара складає 40,40 грн, а євро коштує 39,50 грн. Різниця встановилася через високу ціну купівлі в Ощадбанку: там клієнти можуть придбати долар за 40,60 грн, що на 90 копійок більше, ніж у попередній фінустанові. Зате продати долари українцям також дозволяється дорожче у порівнянні з ПриватБанком – за 39,60 грн.

Що стосується мобільного банку України, то курс при оплаті картою майже не відрізняється від встановленого іншими установами. Monobank дозволяє клієнтам продати долар за 36,65 грн, а купити – за 37,44 грн. Одночасно з цим, євро купують у середньому за 39,20 грн, продають – за 39,50 грн.

Перегляд офіційного курсу долара

У Національному банку запевняють, що причин корегувати офіційний курс валюти наразі немає. Завдяки об’єктивним факторам вдається забезпечувати фіксацію курсу на поточному рівні. До них відносять оптимальне калібрування валютних обмежень, функціонування "зернового коридору" (хоч він працює з перебоями) тощо.

Достатньо допомагають фінансові надходження від міжнародних партнерів. Всього від лютого Україна отримала понад 19 млрд доларів підтримки. Ці кошти дають змогу формувати обсяг міжнародних резервів на відносно достатньому рівні, що забезпечує курсову стабільність.

Експерти розходяться у думках щодо тривалості такого затишшя. Євген Дубогриз з CASE Україна вважає, що курс долара до кінця поточного року зупиниться на позначці 41-41,5 грн і не буде змінюватися. Але це можливо лише у разі періодичних надходжень у розмірі не менше 4,5 мільярда доларів на місяць від інших країн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому обурилася клієнтка Monobank і до чого тут гривні. Також ми повідомляли, що відбувається в обмінниках 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.