Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Позичайте гроші правильно та безпечно: як укласти боргову розписку

Дотримання правил оформлення розписки сприяє правовій впевненості та уникненню ризиків у фінансових відносинах

Фот: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перш ніж укладати договір варто звернутися до фахівців

Фот: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У правовій практиці та фінансових відносинах розписка як борговий документ має велике значення. Вона підтверджує укладення договору позики та його умови. Попри це часто позичальники ставляться до розписки з легковажністю, не завжди розуміючи її важливість.

В департаменті правового забезпечення Дніпровської міської ради розповіли, як правильно укладати розписку.

Що потрібно писати у розписці

Згідно зі статтею 1046 Цивільного кодексу України, договір позики передбачає передачу однією стороною (позикодавцем) грошей або інших речей іншій стороні (позичальнику), за умови, що позичальник зобов'язується повернути таку ж суму коштів або речі такого ж виду та якості. Умови договору позики встановлюються з моменту передачі.

Важливою складовою укладання договору позики є належне оформлення розписки. Згідно зі статтею 1047 Цивільного кодексу України, укладання договору позики передбачає письмову форму, особливо якщо сума позики перевищує 10 неоподаткованих мінімумів доходів українців, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, – незалежно від суми.

Зауважимо, що розписка важлива не тільки як доказ укладення договору, а і як документ, що підтверджує факт отримання позичальником грошових коштів чи інших цінностей. Відповідно до статті 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов'язаний повернути позику в умовлені строки. Розписка має містити важливі деталі, які забезпечують правовий захист обох сторін:

  • ідентифікація сторін, тобто розписка повинна містити особисті дані позикодавця та позичальника, зокрема прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані, місце проживання та контактні дані;
  • сума та умови позики, цей пункт передбачає вказування точної суми позики, валюти, дати отримання грошей та умови повернення;
  • розписка має вказувати відсотки чи винагороду за користування позиковими коштами;
  • наявність свідків та їх особисті дані є додатковим підтвердженням умов договору;
  • обов'язковою складовою розписки є підписи всіх сторін.

Важливо розуміти, що розписка має відповідати вимогам закону та чітко відображати умови договору. Недбале оформлення розписки може призвести до правових непорозумінь та судових спорів. Тому перед укладанням договору позики рекомендується консультуватися з юристом, щоб забезпечити правову дійсність та чіткість документа.

Деяким українцям можуть списати борги по кредиту

Багато українців використовують кредити, які надають банки. Проте іноді виникають ситуації, коли людина не може вчасно сплачувати позику. В такому випадку виникає зобов'язання сплачувати відсотки, штрафи чи пеню. Юристка Анастасія Шаховець пояснила, чи можуть списати борг, якщо є вагомі причини для прострочення.

За її словами, списання боргу може означати звільнення боржника від таких обов’язків:

  • повертати кредитні кошти;
  • платити накопичені відсотки за кредитом.

Банк визначає рішення про списання боргу, враховуючи різні обставини. Для цього аналізується платоспроможність боржника, його фінансовий стан, а також ринкові умови.

Раніше ми повідомляли, коли можна втратити житло через несплату кредиту. Також ми писали, як правильно та безпечно знімати готівку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.