Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банкомат не видав грошей? Як правильно та безпечно знімати готівку

Розбиралися, чи можна зняти готівку без банкомату та як правильно ним користуватися, аби не залишитися без грошей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У ПриватБанку кажуть, що зняти готівку можна і без банкомату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом почастішали випадки, за яких банкомат готівку не видає, але гроші з рахунку списуються. Більшість клієнтів у такій ситуації розгублені та не знають, що робити далі.

Сайт Pro Гроші розповідає, як уникнути неприємностей під час користування банкоматами.

Послуга "Готівка на касі": як скористатись

У ПриватБанку кажуть, що зняти готівку можна і без банкомату. Все, що вам потрібно, це зайти до найближчого супермаркету, зробити будь-яку покупку та на касі повідомити касиру суму, яку хочете зняти з картки.

Така послуга рятує тоді, коли поруч немає банкомата, він виявився несправним, у ньому закінчилася готівка або біля банкомату величезна черга.

Як правильно користуватися банкоматом

Експерти кажуть, що є кілька дуже простих правил, які допоможуть уникнути неприємних ситуацій з банкоматами:

  • перед тим, як знімати гроші, переконайтеся, що банкомат справний;
  • перевірте на наявність можливих додаткових пристроїв – наприклад, шахраї можуть залишати накладки на клавіатурі або на пристроях, куди ви вставляєте картку та відсік для видачі грошей;
  • один із найпоширеніших видів шахрайства – кеш-трепінг. Зловмисники наклеюють спеціальну плівку на відсік для видачі грошей і ви їх не отримаєте. Але з рахунку їх буде списано;
  • якщо є така можливість та час, робіть фото чи відео своїх операцій із банкоматом.

Що робити, якщо банкомат не видає гроші

Спеціалісти з захисту прав споживачів дали чіткий алгоритм дій у ситуаціях, коли гроші було списано з рахунку, але банкомат їх не видав:

  1. не відходьте від банкомату ні на крок. Якщо це витівки шахраїв, то вони відразу скористаються моментом, щоб зняти плівку з відсіку для видачі грошей і забрати ваші кошти;
  2. зверніться до гарячої служби підтримки банку, який видав картку. Менеджеру потрібно повідомити всі деталі операції – свої дані, суму, час, розташування банкомата;
  3. збережіть чеки, смс-повідомлення. Зробіть фото та відео, де відображатиметься послідовність дій клієнта та повідомлення на екрані банкомата;
  4. зверніться до банку – власника банкомата, особливо якщо це не банк-емітет картки. Часто телефон контактного центру банку вказано на самому банкоматі. Менеджеру повідомте про проблему та дайте повну інформацію про операцію.

Чи поверне банк гроші

Найчастіше банки надають таким операціям статусу "спірної" – і якщо ви користувалися банкоматом іншого банку, вирішення ситуації може затягнутися.

Швидко повернуть кошти лише в тому випадку, якщо при інкасації банкомата буде виявлено зайву суму у розмірі вашої операції. Це стане доказом правомірності претензій клієнта.

Якщо інкасація не підтвердить наявність "зайвої суми", то кошти не повернуть, а банк-емітет може ще й штраф виписати у розмірі 250 гривень – за відсутність підстав для оскарження операції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї масово беруть кредити на українців і розповідав, як захистити свої гроші. Також ми повідомляли, які проблеми виникають з кредитами в українців та чи буде вихід.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.