Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги для дітей: хто має право безоплатно харчуватися в школі

Освітній омбудсмен пояснив, які категорії школярів можуть отримати пільгу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі діти мають право безкоштовно харчуватися в школах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більшість батьків оплачують харчування дітей в школах самостійно. Однак є категорії сімей, діти з яких мають право харчуватися безоплатно або ж сплачувати не повну вартість.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Хто може харчуватися безплатно

Держава гарантує, що деякі діти можуть отримати право харчуватися безплатно як в школах, так і в дитсадках чи закладах професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти. У цьому списку:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • діти з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та сімей загиблих захисників та захисниць;
  • діти померлих учасників бойових дій, які здобувають освіту у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах (до досягнення 23 років);
  • діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, отриманих під час участі у Революції Гідності;
  • діти-переселенці;
  • діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також діти, евакуйовані із зони відчуження, діти, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, рішення про надання права харчуватися безплатно можуть ухвалити органи місцевого самоврядування. Так, наприклад, безплатно можуть дозволити харчуватися дітям військових, які стали на захист України під час повномасштабної війни. Також часто ухвалюються рішення про безоплатне харчування учнів 1-4 класів.

Кому можуть зменшити плату за харчування

Законодавством передбачено, що деякі категорії дітей можуть харчуватися у їдальні зі знижкою у 50%. Так, наприклад, таке право надається багатодітним сім'ям, у складі яких троє і більше дітей.

При зменшенні на 50% батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо вони не були враховані в сім’ї іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку зі смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством, або направленням на примусове лікування.

Щоб отримати пільгу чи право на знижку, батьки повинні подати документи до керівництва школи, які підтверджують таке право.

Скільки грошей давати дітям у школу

Експертка з фінансів Інна Старченко у коментарі Pro Гроші розповіла, що розмір суми кожна сім'я визначає лише особисто.

Однак, за її словами, кишенькових грошей має вистачати на:

  • їжу в школі;
  • проїзд;
  • поповнення мобільного телефону.

Також експертка переконана, що грошей має вистачати на покупку іграшки раз на тиждень, а також на розваги (наприклад, кіно чи кафе).

А для того, щоб навчити дитину планувати свої витрати, експертка порадила почати видавати їй гроші на тиждень, потім на місяць.

Раніше ми писали про те, скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі після виходу на пенсію. Також ми розповідали, що у Раді запропонували запровадити новий предмет у школах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.