Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переселенцям доступні безкоштовні ліки та меддопомога: як отримати

Для цього не обов'язково мати декларацію з сімейним лікарем та неважливе місцезнаходження

Фото: МОЗ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ВПО в Україні можуть отримати безкоштовну меддопомогу

Фото: МОЗ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На час воєнного стану в Україні діє спрощений доступ громадян до первинної медичної допомоги. Внутрішні переселенці можуть бути прийняті у будь-якому медзакладі, якщо він здатен забезпечити необхідне лікування. Також ВПО мають право на безкоштовні ліки.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

У міністерстві детально пояснили, як переселенцям отримати безоплатне лікування або необхідні медичні препарати.

Як отримати медичну допомогу?

Наразі в Україні дозволено звертатись по медичну допомогу незалежно від місця підписання декларації.

Є перелік лікарів, до яких не потрібне направлення. Серед них:

  • гінеколог,
  • психіатр,
  • стоматолог,
  • нарколог,
  • фтизіатр,
  • педіатр,
  • надання невідкладної допомоги,
  • ургентна госпіталізація.

В інших випадках потрібно звернутися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, який працює у медзакладі, що має договір з НСЗУ.

Лікар вас огляне та випише направлення до спеціаліста вузького профілю, на необхідне діагностичне чи лабораторне дослідження. Він також може сформувати лікарняний.

У випадках невідкладних станів потрібно телефонувати 103. Там слід назвати причину звернення, адресу, куди потрібно приїхати, ваше ім'я і контактний номер. Виклик швидкої медичної допомоги безкоштовний, незалежно від місця знаходження в Україні чи наявності декларацій.

На час дії воєнного стану для отримання первинної медичної допомоги декларація з лікарем не потрібна.

Як отримати безкоштовні ліки?

Для проходження лікування можна отримати ліки за державною програмою "Доступні ліки". Рецепт на отримання може виписати сімейний лікар, терапевт чи педіатр.

Далі з номером електронного рецепту на "Доступні ліки" слід звернутися в аптеку, яка має відповідну наліпку, і отримати ліки з незначною доплатою. На час дії воєнного стану рецепт на "Доступні ліки" може бути паперовим. Звернутися по "Доступні ліки" можна без укладеної декларації.

Також є можливість отримання гуманітарних ліків. Про їх наявність чи відсутність можна уточнити у лікаря первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря.

При лікуванні у стаціонарі можна отримати безоплатно можна такі види медикаментів:

  • Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, які медзаклади закуповують самостійно. Дізнатися, чи входять призначені ліки до Нацпереліку можна на сайті "Ліки Контроль".
  • Ліки, які централізовано закуповує ДП "Медичні закупівлі України". Зокрема, це препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілією, хворих на дитячий церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу та інші.
  • Ліки за програмою "Доступні ліки".
  • Ліки з місцевих програм забезпечення пацієнтів ліками. Наявність програм можна перевіряти на сайтах департаментів охорони здоров'я місцевих органів влади.

Раніше ми писали, що в Україні оновили список громад для виплат допомоги переселенцям. Також сайт Pro Гроші розповідав, що переселенці можуть оформити та отримати грошову допомогу прямо на вокзалі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.