Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі пенсіонери отримають 10 місячних пенсій за раз: кому доступно та як це зробити

Одноразова виплата здійснюється під час першого перерахунку пенсійного забезпечення

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Названо категорії пенсіонерів, які можуть отримати 10 місячних пенсійних виплат

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі категорії пенсіонерів можуть розраховувати на одноразову виплату забезпечення у розмірі десяти місячних пенсій, яку вони отримують під час першого перерахунку коштів.

Про це повідомляє видання "На пенсії".

Десять місячних виплат за один раз – це суттєва допомога пенсіонерам. Проте отримати фінансову підтримку зможуть не всі охочі, оскільки кошти надходить лише певним категоріям громадян. Потрібно відповідати критеріям для призначення такої допомоги.

Бонус доступний українцям, які стали пенсіонерами "за вислугою років" і працювали відповідний період у бюджетному секторі. Наприклад, право надається педагогічним працівникам з достатнім страховим стажем.

Серед інших критеріїв:

  • пенсія має бути призначена за віком, починаючи з 1 жовтня 2011 відповідно до Закону №1058 "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування";
  • одержувач повинен завершувати роботу на період настання пенсійного віку на посаді в державній компанії чи підприємстві комунальної форми власності;
  • займана посада обов’язково має передбачати право призначення пенсії за вислугу років;
  • чоловіки повинні мати повний страховий стаж на посаді, яка відповідає критеріям, періодом у 35 років, а жінки – 30 років.

Причиною для відмови у нарахуванні одноразової виплати є отримання раніше якогось із видів пенсії. Кошти на забезпечення фінансами надає державний бюджет. Розмір вираховується з суми, яка призначена конкретній людині при досягненні нею пенсійного віку (тобто відповідно до розміру її одномісячної виплати).

Коли пенсію можуть не призначити взагалі

Згідно з українським законодавством, людина може претендувати на пенсійне забезпечення, якщо має достатньо страхового стажу та досягла похилого віку. Але коли громадянин накопичив менше 15 років стажу, йому не нарахують пенсію. Максимум, на що можна розраховувати – невелика фінансова допомога від держави.

Але навіть у випадку відсутності офіційного працевлаштування пенсія виплачується тим українцям, які регулярно сплачували Єдиний соціальний внесок. Хоч ЄСВ зазвичай надходить від роботодавця за свого працівника, або від ФОПа за здійснення діяльності, проте дозволяється проводити розрахунок за себе для отримання страхового стажу.

До категорій громадян, яким відкрита функція добровільного внеску, належать члени індивідуального сільського господарства без страхування, українці віком від 16 років без трудових відносин, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні.

Тож якщо розумієте, що не маєте змоги офіційно працевлаштуватися і накопичити стаж, оберіть варіант самостійно відраховувати ЄСВ. Для цього потрібно укласти договір соціального страхування в Державній фіскальній службі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща масово перевіряє українців, які отримують виплати. Також ми повідомляли про терміни подачі заявки для призначення фінансової підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.