Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія по втраті годувальника – як отримати родичам і скільки виплачують

Право на пенсію по втраті годувальника з’являється у сім’ї через місяць після внесення даних до ЄРДР

Фото: Курс України. Колаж: Pro Гроші

Українцям доступна пенсія за зниклого безвісти

Фото: Курс України. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну з Росією в Україні зросла статистика зниклих безвісти. Держава регулює питання матеріального забезпечення родин, які залишилися без годувальника.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Члени сім’ї людини, яка визнана зниклою безвісти, можуть розраховувати на отримання спеціальної пенсії. Це стає можливим через місяць після того, як інформацію про особу внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Виплата призначається конкретно визначеним членам родини, а саме:

  • дітям до 18 років;
  • дітям від 18 до 23 років, які навчаються у закладі вищої освіти за денною формою;
  • дітям-сиротам – до 23 років незалежно від факту навчання;
  • чоловіку або дружині, батькам особи, зниклої безвісти, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку;
  • у вказаному порядку – чоловіку або дружині, одному з батьків, брату або сестрі, дідусеві чи бабусі годувальника, якщо вони не мають офіційного працевлаштування і доглядають за дитиною зниклого безвісти до 8 років;
  • батькам і чоловіку або дружині людини, яка зникла, у випадку втрати при цьому джерела засобів до існування.

Які пільги передбачені для українців

У зв’язку із втратою годувальника родині призначають додаткові пільги. Зокрема надається 50% знижки на оплату комунальних послуг. Також передбачаються путівки до санаторно-курортних закладів, 50% вартості яких оплатить держава.

Члени сімей мають право не платити за користування усіма видами міського транспорту в межах району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення й автобусами приміських маршрутів.

Також їм можуть надати земельну ділянку та допомогу від органів місцевого самоврядування на будівництво власного житла. Або ж забезпечити у приватну власність повністю готового до проживання приміщення, розташованого у будинках державного житлового фонду. Наостанок – існує право позачергового поліпшення умов.

Щоб отримати вищевказану допомогу, потрібно звернутися з відповідною заявою в Пенсійний фонд Україні (його найближчий територіальний орган). Якщо не маєте змоги особисто прийти у відділення, подайте заяву онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ або скориставшись можливостями додатку "Дія".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці зможуть отримати вдвічі більше грошей. Також ми повідомляли про компенсацію за зруйноване житло: що відомо про виплати і коли їх чекати.

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.